• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inicijativa za elektronski nadzor silovatelja

Ministarstvo pravde Republike Srpske (RS), u saradnji sa federalnim i bh ministarstvom, pokrenulo je inicijativu za uvođenje elektronskog nadzora osoba osuđenih za silovanje, rekao je ministar pravde RS Džerard Selman.

 Inicijativa za elektronski nadzor silovatelja Izvor: MONDO

''Uz pomoć nekih međunarodnih organizacija pokušavamo da obezbijedimo sredstva da taj projekat zaživi i kod nas, ali ne možemo da kažemo kada će do toga doći'', rekao je Selman.

Uvođenjem elektronskog nadzora nad osuđenim silovateljima i pedofilima njihovo bi se kretanje u svakom trenutku moglo pratiti i tako osujetiti napad na žrtve, piše "Pres".

Selman je rekao da su izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS u junu pooštrene sankcije za više krivičnih djela, među kojima i za silovanje. Minimalna kazna za silovatelje je sada dvije godine, a maksimalna 10. Kada su žrtve maloljetnici, kazne se kreću od pet do 15 godina, dok u slučajevima kada žrtva umre minimalna kazna iznosi 10 godina, a predviđena je i mjera dugotrajnog zatvora, dodao je Selman.

Šef Odsjeka za sprečavanje krvnih i seksualnih delikata u CJB Banjaluka Bojan Vidaković smatra da bi uvođenje elektronskog nadzora, pa i objavljivanja fotografija silovatelja po uzoru na druge zemlje, mogli doprinijeti smanjivanju ovih krivičnih djela.

Stručnjaci upozoravaju da nedavni slučajevi silovanja maloljetnice na ''Festivalu piva'' u Bijeljini, silovanje starice na Palama, kao i pokušaj silovanja desetogodišnje djevojčice u Janji pokazuju da broj ovih krivičnih djela raste, zbog čega država mora da zavede najoštrije mjere protiv seksualnih manijaka i zaštiti potencijalne žrtve.

Prema podacima MUP-a RS, u posljednje četiri i po godine na području Srpske prijavljeno je 71 silovanje, a registrovano je i 69 krivičnih djela u kojima su žrtve seksualnih manijaka bili maloljetnici, a evidentirano je i sedam slučajeva incesta. Policija nije rasvijetlila samo jedan slučaj silovanja iz prošle godine.

Predsjednica Udruženja žena ''Lara" iz Bijeljine Radmila Žigić smatra da zvanični podaci ne pokazuju stvarno stanje zato što je broj silovanja veći od prijavljenih. Na svaki prijavljeni slučaj dođe najmanje pet neprijavljenih, o kojima žrtve ne govore zbog mučne situacije tokom ispsitivanja u policiji, a kasnije i u pravosudnih organima, dodala je ona.

(Srn/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE