• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miletić: Znamo motive napada u Bugojnu

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Zlatko Miletić izjavio je da je policija utvrdila motive terorističkog napada u Bugojnu.

 Miletić: Znamo motive napada u Bugojnu Izvor: MONDO

Međutim, ti detalji još uvijek ne mogu da budu otkriveni zbog istrage koja se provodi u Tužilaštvu BiH, kaže on.

Govoreći o krim-obavještajnim podacima koja policija sakuplja, on je naveo da postoji određeni broj kategorisanih lica koja predstavljaju potencijalnu opasnost da mogu počiniti krivična djela u vezi sa terorizmom.

"Riječ je o relativno velikom broju lica. Pripadaju različitim vjerskim radikalnim pravcima, a u odnosu na proteklu godinu, kada ih je bilo registrovano više od 500, taj broj se povećao", rekao je Miletić za današnji "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, s obzirom na strukturu te grupe iz prošle i prethodnih godina, interesantno je da je broj stranaca afro-azijskog porijekla znatno opao i iznosi tri do četiri odsto.

"Ovdje je prvenstveno riječ o građanima BiH, lokalnom stanovništvu i upravo to je veliki problem. Veliki broj njih, možda čak i više od 90 odsto, dolazi iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Mogu reći da su te grupe na koje oni usmjeravaju interes, uglavnom djeca ili maloljetna lica", istakao je Miletić in dodao da da u ovom trenutku javnosti ne može da predoči konkretne dokaze do kojih je policija došla.

"Ali, ima tu veoma ružnih stvari da ponekad za pojedine od njih mogu slobodno reći da su na granici razuma", naveo je on.

Miletić smatra da u BiH ne postoje dovoljno iskorišteni mehanizmi da se ta lica kontrolišu.

"Kapacitete koje po tom osnovu imamo trenutno u BiH nisu dovoljni. Ne možemo to uraditi sa aspekta kadrovskih kapaciteta. Trenutno FUP nedostaje 23 odsto policijskih službenika, odnosno oko 250. Vlada Federacije BiH je u finansijskim teškoćama i nismo zbog toga ni tražili da bude popunjen čitav taj broj, već nešto više od jedne trećine. Da bismo to uradili, nama pod hitno treba oko 860.000 KM za njihove plate. Dobio sam akt ministra da se taj naš zahtjev odbija, jer neće biti transfera tih sredstava", naglasio je Miletić.

Prema njegovim riječima, operacije praćenja potencijalnih terorističkih grupa su veoma skupe, pogotovo ako je riječ o većoj grupi.

"Ti troškovi znaju porasti na nekoliko stotina hiljada KM po jednom predmetu. Neko mora da obezbjedi taj novac" - konstatovao je Miletić.

On smatra da je u BiH najveći problem za rješavanje terorističkih prijetnji politička volja. "Bez nje nema rješavanja ovog problema. Odgovornost se uglavnom prebacuje sa jednih na druge" - tvrdi Miletić.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u BiH u svemu tome, Miletić je rekao da ima osjećaj da ponekad međunarodna zajednica, iako je to mogla, nije htjela od ovog prostora da napravi normalnu državu.

"Kada sam govorio o pojedinim licima iz međunarodne zajednice, vrlo lako je izanalizirati kako su pojedine grupe došle u BiH i pored svih zabrana koje su postojale. Kojim su kanalima ovdje ubačeni, šta im je bio politički cilj, kako su ostali tu, ko ih je zbrinjavao, koja su prava imali itd." - pojasnio je Miletić.     

Ekspert za terorizam Domagoj Margetić tvrdi da postoji povezanost sarajevske političke elite s međunarodnim terorizmom, te ocjenjuje da se ta ista elita, koja je izrasla na finansijskoj i obavještajnoj logistici međunarodne terorističke mreže, ne može u isto vrijeme i boriti protiv tog zla.

Međutim, istakao je Margetić, ukoliko se u BiH ozbiljno pristupi borbi protiv terorizma potrebno je prvenstveno treba osposobiti kadrove, ali i razmišljati o formiranju posebne antiterorističke agencije kakve postoje u nekim zapadnim državama članicama Međunarodne antiterorističke koalicije.

"Bilo bi izuzetno loše dati policijska ovlaštenja Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, jer bi to bilo mimo uobičajenih standarda s obzirom da se na zapadu ne odobrava miješanje obavještajnih i bezbjednosnih agencija s policijskim", objasnio je Margetić u izjavi Srni.

Prema njegovim riječima, treba stvoriti i takav zakonodavni okvir koji će ubrzati hapšenja i deportacije lica povezanih s terorizmom tako da ta procedura ne bude duža od sedam radnih dana, jer je riječ o posebnoj ugroženosti nacionalne, ali i regionalne i međunarodne bezbjednosti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE