• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić odbacio izjave tužioca za ratne zločine Srbije

Haris Silajdžić je kao neistinite odbacio navode srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je bosanska strana pokušala da potkupi zaštićenog svjedoka u slučaju Ganić.

 Silajdžić odbacio izjave tužioca za ratne zločine Srbije Izvor: MONDO

Vukčević je za list "Danas" rekao da je "bosanska strana došla do jednog od zaštićenih svjedoka, nudila mu novac i vršila pritisak na njega da promijeni svjedočenje pred sudom u Londonu".

"I sam Vukčević dobro zna da je ova tvrdnja potpuno neistinita", rekao je Silajdžić.

Pred sudom u Londonu od 5. do 14. jula održano je nekoliko ročišta povodom zahtjeva Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića osumnjičenog u Srbiji za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja
1992. godine.

"Pred Sudom u Londonu dokazano je da se tzv. zaštićeni svjedok A sam obratio ovom Kabinetu još u martu ove godine, utvrdio da su mu policajci Republike Srpske nudili posao u MUP-u RS ukoliko 'pomogne' u slučaju Ganić", rekao je Silajdžić.

Silajdžić je još rekao da je engleskom tužiocu i zamjeniku srpskog tužioca Milanu Petroviću pokazana kopija propusnica Predsjedništva BiH koja dokazuje da je ta osoba posjetila kabinet još u martu kada niko nije znao "niti je mogao znati" za postojanje takozvanog zaštićenog svjedoka A.

Silajdžić je istakao da "Vukčevićeva izjava predstavlja najgrublji vid pravnog nasilja" te da "upotreba neistina koju Vukčević plasira, a koja je dokazana pred sudom u Londonu, pokazuje da u Srbiji ne postoji nezavisno pravosuđe".

"Umjesto toga, pravosuđe u Srbiji djeluje za političke ciljeve i u službi političkog režima, koji ciljevi su i doveli do razaranja na ovim prostorima", naveo je Silajdžić.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i jos 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine u kome je poginulo najmanje 18 vojnika, dok su 22 ranjena.

Nakon odluke londonskog suda o zahtjevu Srbije za izručenje Ganića, predmet će biti proslijeđen ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije koji donosi odluku o ekstradiciji, a potvrđuje je Parlament.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE