• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihvaćena inicijativa o besplatnim udžbenicima

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Građanska inicijativa o besplatnim udžbenicima za osnovce u Republici Srpskoj prihvaćena je kasno sinoć u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 Besplatni udžbenici RS Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Poslanici su predložili su zaključke prema kojima Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da u budžetu za 2020. godinu, u skladu sa mogućnostima, planira sredstva za obezbjeđenje besplatnih udžbenika za socijalno osjetljive kategorijeučenika koji pohađaju osnovnu školu u Srpskoj.

"Prijedlogom zaključaka Narodna skupština daje podršku građanskoj inicijativi u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Narodna skupština predlaže Vladi Republike srpske da u narednom periodu izradi zakon o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj", navodi se između ostalog u zaključcima NSRS.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prethodno je u skupštinskoj raspravi izjavila da resorno ministarstvo u ovoj školskoj godini ne može podržati ovu građansku inicijativu, jer budžetom nisu predviđena sredstva za to.

"Korekcije u budžetu Republike Srpske u ovom smislu moguće su u školskoj 2020/2021. godini", pojasnila je.

Inicijativu za besplatne udžbenike pokrenuo je Duško Tadić, atletičar iz Banjaluke, a potpisi građana su prikupljeni u novembru 2018. godine.

Komentarišući prihvaćenu inicijativu NSRS ovaj aktivista za Mondo portal je rekao da je napravljen prvi iskorak.

"Sada je sve na institucijama, a mi ćemo pomno pratiti situaciju i uključivati se u dalji rad. Ovo je jedna od prvih inicijativa i pokazatelj da građani svojom voljom mogu da mijenjaju ono što je potrebno", rekao je Tadić.

Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Osnovne škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM.

"Osnovna škola je obavezna i djeca trebaju imati ne samo besplatne udžbenike, već i jedan zdrav besplatan obrok. Vjerujem da ćemo nakon uspješne prve inicijative, dalje moći govoriti i o užini za đake, naročito kada znamo da je sve veći broj siromašnih porodica, te da neki učenici cijeli dan u školi provedu bez užine", rekao je ranije Tadić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE