• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački političari zadovoljni presudom

Autori mondo.ba Autori Agencije

Bošnjački političari djelimično zadovoljni presudom prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića "stigla zaslužena kazna" i da sve žrtve njegovih zločina mogu biti zadovoljne.

Džaferović je na konferenciji za novinare rekao da haške presude Karadžiću i drugim predstavnicima ratnog političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske ne doživljava kao presudu srpskom narodu, već "političkom projektu koji je kreirao režim Slobodana Miloševića u Beogradu", a koji su u BiH provodili Karadžić i komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Džaferović je ocijenio da je "svima u BiH potrebno suočavanje sa činjenicama koje je utvrdio sud u Hagu".

"Povjerenje se ne može graditi na negiranju, opravdavanju i slavljenju zločina i zločinaca, već odricanju te politike", zaključio je Džaferović.

On je izrazio žaljenje što presudom Karadžiću, uz Srebrenicu, nije obuhvaćeno još sedam opština u BiH.

Incko: Nema loših naroda, samo loših pojedinaca

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je ovom presudom "pravda bar djelimično zadovoljena" i da je za "svo zlo odgovarao njegov glavni kreator".

"Ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane. Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji pokušavaju da ga na različite načine rehabilituju, te i dalje nastavljaju da propagiraju ideologiju mržnje. Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno", rekao je Komšić.

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da danas izrečena doživotna kazna zatvora za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića predstavlja djelimičnu satisfakciju žrtvama, te važnu poruku da je "pravda spora, ali ipak dostižna".

U ovoj stranci smatraju da presuda Karadžiću ima "istorijski značaj i nosi poruke koje je potrebno da uvaže i razumiju svi u BiH i šire".

SDA je pozvala sve političke predstavnike u BiH da se, kako se navodi, suoče sa istinom i priznaju činjenice sadržane u presudi, te da "hipoteku za počinjene zločine ne stavljaju cijelom srpskom narodu na teret, već Karadžiću i drugim presuđenim članovima udruženog zločinačkog poduhvata".

"Samo na istini možemo graditi potrebno povjerenje među narodima i time garantovati sigurniju budućnost BiH i generacija koje dolaze", saopšteno je iz SDA.

Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Savez logoraša BiH je zadovoljan presudom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću kojom je osuđen na doživotni zatvor. Danas je historijski dan za Bosnu i Hercegovinu, za građane BiH, a posebno za žrtve - kazao je u Haagu nakon izricanja presude predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković.

Dodao je da se očekivalo da će Karadžić biti proglašen krivim i za genocid u ostalih sedam općina u BiH.

"Radovan Karadžić je osoba koja je presuđena. Presudu treba sada zaprimiti sa svim dokazima koji su navedeni prilikom izricanja presude, analizirati, izučavati u obrazovnom sistemu, koristiti je kao dobar osnov za stvaranje povjerenja među ljudima, stvaranje istine o tome šta se dešavalo u BiH u periodu od 1992. do 1995.", kazao je Mešković.

Naglasio je da je Radovan Karadžić "bio gospodar života i smrti".

"Organizirao je genocid, izvršio sa svojim snagama, učestovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, zatvarao, protjerivao, vršio progon", kazao je Mešković.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu drugostepenom presudom osudio je Karadžića na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr

Doće i ostali pred lice pravde.Makar božije.Neće moći,boga slagati,niti natjerati,da im da svoju milost.

Rr

Makar srpskom narodu,nemožete oduzeti(oteti),mišljenje i volju,da u mislima bude, uz prvog presednika RS-e i da ga podrži,u njegovoj daljoj borbi,za njegov narod.

MONDO REPORTAŽE