• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: Preispitati i slučaj Ilije Jurišića

Haris Silajdžić izjavio kako treba preispitati slučaj Ilije Jurišića koji izdržava kaznu u beogradskom zatvoru.

 Silajdžić: Preispitati i slučaj Ilije Jurišića Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je, komentarišući odluku suda u Londonu da odbije zahtjev Srbije da joj izruči bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, da je "pravo vrijeme da se u svjetlu ove presude preispita slučaj Ilije Jurišića koji leži u beogradskom zatvoru".

Izražavajući zadovoljstvo ishodom procesa u Londonu, Silajdžić je rekao da to vidi kao "pobjedu u pravnom nasilju koje se nastavilo vršiti nad građanima BiH".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da je "očigledno da srpska strana nije imala dokaze o odgovornosti Ganića za događaje u Dobrovoljačkoj ulici".

"Ova presuda je važna zbog istine o karakteru rata u BiH, jer engleski sud je zaključio da nije bilo odgovornosti Ganića, a time ni političkog i vojnog rukovodstva i da se radilo o odbrambenoj akciji kako je to ranije zaključio i Haški tribunal", rekao je Tihić.

Odluku Suda u Londonu u predmetu Ganić pozdravila je i Islamska zajednica BiH, prenose federalni mediji.

Britanski sud odbio je danas zahtjev Srbije da joj izruči bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Sud je 14. jula okončao dvonedjeljnu raspravu o srpskom zahtjevu za izručenje Ganića, kada je odbio i zahtjev njegove odbrane da mu se ukine kućni pritvor uz polaganje kaucije.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 lica iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji. Protekla četiri mjeseca proveo je u kućnom pritvoru.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE