• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Pahor: Odluke u BiH stvar domaćih političara

Predsjednici vlada RS i Slovenije Milorad Dodik i Borut Pahor saglasili su se da odluke u BiH moraju da donose domaći političari.

 Dodik i Pahor: Odluke u BiH stvar domaćih političara Izvor: MONDO

To se odnosi i na ustavne promjene i da bi bilo pogrešno da u tome učestvuju predstavnici međunarodne zajednice.

Dodik je, nakon sastanka sa Pahorom u Banjaluci, rekao da će RS učestvovati u dijalogu o ustavnim promjenama, ali da je spremna da podrži samo ono što nije u funkciji velikog broja promjena, već samo onih poput prilagođavanja odluci Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Najveća sreća za ovaj prostor bila bi da u ustavnim promjenama učestvuju lokalne političke strukture bez snažnog upliva, miješanja, a pogotovo nametanja rješenja sa strane. Traganje za funkcinalnim rješenjem u BiH sigurno bi dobro došlo", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i napomenuo da se nastoji napraviti atmosfera izvjesnosti ustavnih promjena nakon izbora.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da RS i BiH imaju veoma uspješnu privrednu i političku saradnju sa Slovenijom, a posebno dobrim privrednim odnosima RS i Slovenije.

"U RS ima značajan broj privrednih subjekata iz Slovenije koji razvijaju svoje poslovne aktivnosti", dodao je Dodik.

Dodik je naveo da je njegov slovenčanki kolega istakao posvećenost potrebi da BiH konačno riješi problem liberalizacije viznog režima sa EU, kao i da se "poboljša konekcija u BiH", kako bi ona mogla da što brže i dalje nastavi sa evroatlantskim integracijama.

Dodik i Pahor razgovarali su o mogućem poslovnom aranžmanu u vezi sa izgradnjom auto-puteva, velikih infrastrukturnih projekata, poručivši da su slovenačke banke i kompanije u RS dobro došle, te da će se nastaviti graditi atmosfera zajedničkih nastupa.

Premijer Pahor istakao je da Slovenija danas ne bi počela razgovore o investicijama slovenačkih kompanija u RS da ne smatra da BiH, ali i RS u BiH imaju perspektivu.

"Dogovorili smo se da ćemo intenzivirati sve oblike ekonomske saradnje između Sovenije i RS. Za nas je sada od velikog značaja odluka RS da ide u investicije u infrastrukturi. Mi imamo kompanije koje imaju najbolju tehnologiju i koje će biti interesantne za tržište sa svojim cijenama", rekao je Pahor.

Pahor je naveo da je evropskim partnerima rekao da niko drugi bolje ne zna kakva je dobra budućnost BiH, nego ljudi u BiH, lideri različitih nacionalnosti i partija, ali da je potrebno intenzivirati dijalog između njih nakon izbora i omogućiti im da dođu do konsenzusa o ustavnim promjenama, koje će svim nacionalnostima dati prava i dužnosti koje očekuju.

"Donošenje odluka o budućnosti BiH treba biti na domaćim političarima, a samo ako oni smatraju, mogu biti neke konsultacije i iz međunarodne zajednice. Mislim da bi bila pogrešna politika ako bi jedan nacrt bio napravljen u Vašingtonu ili Briselu u vezi sa BiH i potom predočen liderima u BiH", smatra Pahor.

Prema njegovim riječima, BiH je potrebna jednostavnija infrastruktura, jer je teško voditi državu koja ima toliko institucija.

Pahor je naveo da ima odlične odnose sa svim zvaničnicima u BiH koji obavljaju važne funkcije, kao i liderima bitnih političkih partija, sa kojima može razgovarati o razvijanju bilaterarnih odnosa kao što je današnji sastanak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE