• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga protiv Ganića se nastavlja

Glavni državni tužilac BiH Milorad Barašin izjavio da se istraga protiv Ejupa Ganića za zločine u slučaju Dobrovoljačka ulica nastavlja.

 Istraga protiv Ganića se nastavlja Izvor: MONDO

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin potvrdio je da se, uprkos odluci Okružnog suda u Vestminsteru, nastavlja istraga u slučaju "Dobrovoljačka ulica", u postupku protiv člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i ostalih osumnjičenih za ratne zločine.

"Ganić nije oslobođen. U pitanju je samo odluka o ekstradiciji po zahtjevu Srbije", izjavio je Barašin za "Dnevni avaz".

U Tužilaštvu BiH navode da Ganiću "nije suđeno po meritumu stvari po optužnici za Dobrovoljačku ulicu, te da je samo vođen proces o tome hoće li on biti izručen Srbiji ili ne".

U toj instituciji kažu i da sud u Londonu "nije vagao dokaze i saslušavao svjedoke za Dobrovoljačku ulicu, pa donio oslobađajuću presudu", kao i da je "Srbija samo iznijela dokaze za ekstradiciju".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da Ganić pod istragom tog tužilaštva "u aktivnom predmetu `Dobrovoljačka ulica`".

"Pozitivna stvar je što će konačnu riječ u cijelom slučaju reći pravosuđe BiH i što će o svemu odlučivati organi BiH", rekao je Grubešić i potvrdio da je, osim Ganića, pod istragom Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH više osumnjičenih osoba, ali nije želio govoriti o kome se radi.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ubijeđeno je da je član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić odgovoran za zločine.

Tvrdnju Ganića da je zahtjev za njegovo izručenje Srbiji dio političke trgovine, zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocjenjuje kao posljednju od njegovih manipulacija, ističući da se Ganić u odbrani "služio raznim sredstvima van okvira fer-pleja".

Vekarić je dodao i da komentare Ganića smatra kampanjom i pritiskom na viši sud, "kojem će se po svoj prilici tužilaštvo u Beogradu žaliti", prenosi "Blic".

"Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici nema nijedne presude. A neko je odgovoran za 52 žrtve. Ako nije Ganić odgovoran, ko je? U našim optužnicama više od 90 odsto optuženih su Srbi, prema tome, mi imamo pravo da postavimo ovo pitanje", istakao je Vekarić.

"Blic" piše da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, koje je tražilo Ganićevo izručenje, još nije donijelo odluku o podnošenju žalbe na presudu londonskog suda.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da su Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Tužilaštvo za ratne zločine u dosadašnjim postupcima pokazali da su apsolutno spremni da procesuiraju počinioce krivičnih djela ratnih zločina, bez obzira na njihovu nacionalnost ili nacionalnost žrtava.

Ona nije željela da komentariše obrazloženja suda u Londonu da bi suđenje u Srbiji bilo "politički motivisano", navodeći da je slučaj "Ganić" isključivo stvar pravosudnih organa, a ne politike.

Odlazeći ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš rekao je da ostaje da se ispita šta se desilo u Dobrovoljačkoj ulici i da je za to potrebna istraga.

"Postoje optužbe da je počinjen zločin. Znamo da su ljudi poginuli i treba ustanoviti pod kojim su uslovima izgubili život", rekao je Ingliš za "Dnevni avaz".

On je dodao da SAD nikada neće dovoditi u pitanje odluku suda u Londonu.

Ejup Ganić juče je doputovao u Sarajevo nakon što je Sud u Velikoj Britaniji odbio zahtjev za izručenje pravosuđu Srbije koje je protiv njega podiglo optužnicu za zločin u slučaju "Dobrovoljačka".

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 lica iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE