• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešton šalje Ešdauna da "sredi" Dodika

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Ketrin Ešton namjerila je da u BiH ponovo pošalje Pedija Ešdauna kao posebnog izaslanika EU.

 Ešton šalje Ešdauna da "sredi" Dodika Izvor: MONDO

Njegov posao biće uklonjanje sa scene političara koji nisu po volji Brisela, a to se prije svih odnosi na premijera RS Milorada Dodika, kome će, ako bude neposlušan, biti zabranjeno putovanje u EU i zamrznuti računi, saznaje "Press RS".

Britanski mediji objavili su plan kojim se predviđa da EU preuzme potpunu kontrolu u BiH i da svom specijalnom izaslaniku osigura šire ovlasti, kao i mandat da upravlja mirovnim snagama u BiH i evropskom policijskom misijom u zemlji.

''Očigledno da je jedan, jači dio međunarodne zajednice, otvorio široki front prema Srbima na Balkanu, a posljednja dešavanja u vezi sa mišljenjem MSP-a o Kosovu, kao i puštanje Ejupa Ganića na slobodu to i dokazuju. Plan Eštonove će sasvim sigurno doprinijeti novoj nestabilnosti u regionu'', kaže izvor lista iz diplomatskog kora u Sarajevu.

On, međutim, dodaje da šansa za Srbe leži u činjenici da će u narednih nekoliko sedmica taj papir razmotriti najviše svjetske adrese i da to treba iskoristiti.

''Kod Francuza i Nijemaca sa jedne i Rusa sa druge strane trebalo bi izlobirati da plan ne bude usvojen. Njemačkoj, Francuskoj i Rusiji nova nestabilnost na Balkanu nikako ne odgovara'', tvrdi Pressov sagovornik.

"Dejli Telegraf" objavio je da je Ketrin Ešton napravila "tajni plan za upravljanje Bosnom", koji podrazumijeva imenovanje specijalnog izaslanika, sa ciljem da EU preuzme vodeću međunarodnu ulogu u BiH.

Londonski dnevnik piše da Eštonova planira da preuzme direktnu kontrolu nad BiH sa novim ovlaštenjima usmjerenim protiv srpskih "čvrstorukaša" koji se protive državi BiH i blokiraju političke reforme.

Navodi da bi izaslanik imao mogućnost da zabrani putovanja u EU i traži zamrzavanje bankovnih računa i drugih sredstava svih osoba za koje smatra da opstruiraju reforme, uključujući, kako su listu potvrdile evropske diplomate, čak i premijera RS Milorada Dodika.

Tokom jučerašnjeg dana Brisel je demantovao postojanja "tajnog plana" EU za BiH, ali su informacije iz Londona izazvale veliko nezadovoljstvo u političkim krugovima RS. Kako Press nezvanično saznaje, u Vladi RS smatraju da je riječ o probnom balonu pred konačnu izradu dugoročnijeg plana djelovanja na području zapadnog Balkana.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović izjavio je da u RS ne bi bila prihvaćena navodna inicijativa predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o preuzimanju direktne kontrole nad BiH, usmjerene protiv rukovodstva RS.

"Ukoliko bi se ova još nezvanična saznanja pokazala kao tačna, to bi predstavljalo veliki korak unazad i ne bi bilo prihvaćeno od domaćih snaga", rekao je Kuzmanović za "Glas Srpske".

U kabinetima srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića rečeno je da njih dvojica još ne mogu da daju nikakav komentar vezan za plan Eštonove.

Istovremeno, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić tvrdi da plan uvođenja posebne čvrste uprave nad BiH ne postoji. Ipak, ona je ponovila ranije definisane ciljeve EU prema BiH u kojima je jasno naglašen prioritet ubrzavanja reformi.

''Odnosi sa BiH biće temeljno razmotreni u septembru u okviru rasprave vođa EU o sveukupnoj spoljnoj politici Unije. Politički cilj EU je da ima značajnu ulogu u BiH i da se, uz poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma, u BiH izgradi održiva, demokratska i multietnička država'', rekla je Kocijančićeva.

Lider SP Petar Đokić kaže da se ne plaši mogućnosti da nekim zvaničnicima iz RS bude zabranjen ulazak u zemlje EU ili da određenim partijama budu blokirani računi. On ističe da je vrijeme da stranci konačno prestanu sa eksperimentima u BiH i puste narode u toj zemlji da slobodno žive.

''Naravno, nikad ne treba isključiti mogućnost takvih mjera, ali to ne bi proizvelo nikakvu korist. Ne mogu se složiti sa ocjenom da su Srbi ti koji prave blokade u BiH i da oni treba da trpe neke sankcije kada imamo očigledna kršenja Dejtonskog sporazuma, ne samo iz bošnjačkih redova, već i iz određenih struktura međunarodne zajednice'', kaže Đokić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE