• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ganić: I Ilija Jurišić treba da bude oslobođen

BiH i Srbija pitanja iz prošlosti moraju da raščiste na međunarodnim sudovima - smatra bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić.

 Ganić: I Ilija Jurišić treba da bude oslobođen Izvor: MONDO

Ganić je u BiH i Srbiji osumnjičen za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

On je nakon razgovora sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem rekao novinarima da kao građanin očekuje da BiH okrene novo poglavlje u saradnji sa Srbijom i da se pravi dobra budućnost na ovim prostorima.

Ganić tvrdi da je BiH bila napadnuta, da su fabrike uništene, da je stradao veliki broj civila, te da se Srbija mora osjećati odgovornom da plati za to.

On je naveo da je Silajdžiću predao tri kopije dokumenta za članove Predsjedništva BiH, koji je prezentovan na sudu u Londonu, u kojem "Srbija potvrđuje da je na teritoriji BiH, između ove dvije države, bio međunarodni oružani sukob".

Ganić je rekao da je glavni cilj da Silajdžić na osnovu tih dokumenata zajedno sa drugim organima, "pokrene proceduru koja je adekvatna".

Silajdžić je rekao da u procesu koji se vodio pred londonskim sudom u slučaju "Ganić", BiH učinila koliko je mogla, dodavši da je to bio "atak na BiH", te da će se i dalje boriti za interese BiH.

Na pitanje novinara koliko ova odluka suda u Londonu i dokumenti koje pominje Ganić mogu da pomognu da se pokrene postupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Silajdžić je rekao da to traži mišljenje eksperata, te da je to postupak koji će sasvim sigurno tražiti i nove činjenice, jer je to uslov, a danas je, kako je rekao, čuo neke stvari od Ganića, koje će sigurno pomoći.

Komentarišući ovo pitanje, Ganić je rekao da će da pomogne da "BiH naplati od Srbije onoliko koliko se može naplatiti za sve ono što je uradila u toku rata", te da će on, kao privatno lice, analizirati sa svojim advokatima koji je najbolji put za kompenzaciju za ovih pet mjeseci provedenih u pritvoru u Velikoj Britaniji.

Kada je riječ o izjavi glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina da se vodi istraga za Dobrovoljačku ulicu, a u postupku protiv Ejupa Ganića i ostalih osumnjičenih, Ganić je rekao da je ovaj slučaj istraživao i Haški tribunal, koji je tražio dodatne provjere za tri lica, te da je kompletan slučaj predao Tužilaštvu BiH.

On je naveo da je tri i po godine istragu u Tužilaštvu BiH vodio Englez Filip Alkok, koji je kasnije "rekao da je sve istražio što se moglo istražiti i da je došao do istog zaključka do kog je došao i Haški tribunal".

Ganić smatra da i Ilija Jurišić, koji je u Srbiji osuđen zbog zločina u slučaju "tuzlanska kolona", treba da bude oslobođen.

Govoreći o svom odlasku u Beograd, Silajdžić je rekao da je ispunjen njegov uslov da se parlament Srbije izvini porodicama žrtava.

"Ja ne znam da li ću sutra ići, još nismo utvrdili termin, ali će svakako doći do te posjete", rekao je Silajdžić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE