• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd odustao od žalbe na neizručenje Ganića

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije neće podnijeti žalbu na odluku britanskog suda da ne izruči Srbiji bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

 Beograd odustao od žalbe na neizručenje Ganića Izvor: MONDO

Žalba neće biti uložena nakon što je Tužilaštvo Srbije zaključilo da bi to bilo necjelishodno.

"Nakon opsežne analize zaključeno je da bi u situaciji kada se se bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić već nalazi u BiH, ulaganje žalbe i snošenje velikih troškova bilo necelishodno, jer bi čak i u slučaju uspeha žalbe takva odluka bila faktički nesprovodiva", stoji u saopštenju Tužilaštva, koje ističe da neće odustati od istrage uloge Ganića u zločinima.

Srpsko tužilaštvo smatra da su u odluci engleskog suda o ekstradiciji prenebregnute neke činjenice i dokazi o učešću Ganića u ratnom zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992, te da su određeni politički razlozi odnijeli prevagu nad pravom i činjenicama.

Tužilaštvo za ratne zločine ističe da i dalje ostaje čvrsto pri stavu da istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici i o ulozi Ejupa Ganića u tim zločinima mora da bude završena i nastaviće istragu do potpunog rasvjetljavanja svih činjenica i okolnosti ovog krivičnog dijela.

U saopštenju se napominje da je srpsko Tužilaštvo obavilo danas konsultacije sa predstavnicima Engleske Kraljevske tužilačke službe i pravnim zastupnicima Srbije iz Londona oko opravdanosti ulaganja žalbe na odluku Ekstradicionog suda u predmetu Ejupa Ganića.

Sud u Londonu odbio je prošle sedmice zahtjev vlasti Srbije za ekstradiciju Ganića, jer je ocijenio da je proces pokrenut iz političkih razloga i Ganića pustio na slobodu poslije višemjesečnog kućnog pritvora.

U Beogradu je u decembru 2008. godine pokrenuta istraga protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u Dobrovoljačkoj ulici su u maju 1992. godine ubijena 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok je zarobljeno 215.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po potjernici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog u kućni pritvor, uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE