• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojni penzioneri očekuju povrat stanova

Udruženje vojnih penzionera RS pozdravlja odluku Suda za ljudska prava u slučaju “Đokić” i očekuje da će FBiH postupiti po toj presudi

 Vojni penzioneri očekuju povrat stanova Izvor: MONDO

Presuda Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Đokić" opominje Federaciju BiH da konačno mora prestati sa višegodišnjom opstrukcijom u vraćanju oko 300 vojnih stanova bivšim oficirima JNA, odnosno Vojske Republike Srpske iz RS, rekao je Srni predsjednik Stambene komisije u Udruženju vojnih penzionera RS Jovo Vukobrat.

On je rekao da Udruženje pozdravlja odluku Suda za ljudska prava i da očekuje da će FBiH postupiti po toj presudi.

Vukobrat je naveo da su članovi Udruženja podnijeli nekoliko apelacija Sudu u Strazburu protiv FBiH u vezi sa spornim stanovima, ali da FBiH godinama onemogućava bivšim oficirima JNA i VRS da se obrate tom sudu tako što ove predmete vraća na Vrhovni, Ustavni, kantonalne i opštinske federalne sudove.

On je rekao da je Udruženje krajem jula uputilo zahtjev visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u kome traži da naredi FBiH da ukine sporni član 3A Zakona o izbjeglim i raseljenim licima BiH koji je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp 1999. godine, a kojim se onemogućava da bivšim pripadnicima JNA budu vraćeni stanovi u FBiH.

Vukobrat je rekao da nametnuti član 3A bivše pripadnike JNA ne smatra izbjeglicama, već agresorima čime im se onemogućava vraćanje stanova.

On je rekao da je RS, za razliku od FBiH, vratila svih 510 vojnih stanova na svojoj teritoriji bivšim pripadnicima JNA iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda još 2002. godine, te da su ovi stanovi u međuvremenu otkupljeni.

Sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je da BiH isplati Đokiću, bivšem oficiru JNA, u roku tri meseca od dana kada presuda postane konačna, 60.000 evra na ime materijalne i 5.000 evra na ime nematerijalne štete, kao i 200 evra za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strazburu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

U presudi, koja je izrečena 27. maja navodi se da "ako se iznosi ne isplate u iduća tri meseca, kamatna stopa biće povećana za tri odsto".

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici zadužila je predstavnicu Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava da podnese zahtjev za preispitivanje presude ovog suda u predmetu "Branimir Đokić protiv BiH".

Federalni premijer Mustafa Mujezinović izjavio je da FBiH može doživjeti finansijski kolaps ako odluka Suda u Strazburu u slučaju "Đokić" bude primijenjena na više od 20 000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE