• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predati posmrtni ostaci 10 osoba

Porodice poginulih preuzele su danas, u Spomen kosturnici u Banjaluci, posmrtne ostatke 10 identifikovanih osoba srpske nacionalnosti

 Predati posmrtni ostaci 10 osoba Izvor: MONDO

Na Spomen-kosturnici u Banjaluci danas su predati porodicama posmrtni ostaci 10 boraca i civila koji su identifikovani 5. avgusta u prostorijama Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske.

Na početku ceremonije ispraćaja posmrtnih ostataka intonirana je himna RS "Moja Republika" i minutom ćutanja odata počast svim poginulim i nestalim pripadnicima Vojske RS i civilima iz Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon toga, sveštenici Banjalučke eparhije služili su parastos, porodice poginulih i nestalih prislužile su svijeće i položile vijence i cvijeće na Spomen-kosturnicu, a zatim su porodice preuzele posmrtne ostatke svojih najmilijih koje su nosili pripadnici 3. pješadijskog (RS puka) Oružanih snaga BiH.

Predstavnici Zavoda za sudsku medicinu RS su 5. avgusta u prostorijama Operativnog tima za traženje nestalih lica RS izvršili konačnu identifikaciju posmrtnih ostataka 10 lica srpske nacionalnosti nestalih 1995. godine na području Livna, Glamoča, Šipova, Ključa, Mrkonjić Grada i Petrovca.

Identifikovani su Mile (Mitra) Nakić, rođen 1975. godine, Zoran (Boška) Dunović, rođen 1962, i Dimitrije (Ostoje) Čenić, rođen 1962, koji su nestali na planini Staretina u opštini Livno, Neđo (Mile) Grahovac, rođen 1957. godine, nestao na lokalitetu Babići u opštini Šipovo, Mara (Jove) Matić, rođena 1919. godine, nestala na području opštine Glamoč, Marija (Rade) Jovanović, rođena 1940. godine, nestala na lokalitetu Podgorja, u opštini Mrkonjić Grad.

Identifikovani su i Milenko (Rade) Dakić, rođen 1962. godine, nestao na lokalitetu Trijebovo u opštini Mrkonjić Grad, Mlađen (Jove) Vujinović, rođen 1917. godine, nestao na lokalitetu Ljubine u opštini Ključ, Drago (Jove) Miljević, nestao na lokalitetu Vedro Polje u opštini Petrovac i Jagoda (Nikole) Todorović, rođena 1912. godine, nestala u izbjegličkoj koloni na području opštine Prijedor.

Današnjem ispraćaju posmrtnih ostataka, koji su organizovali Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Operativni tim za traženje nestalih lica RS, prisustvovali su generalni sekretar kabineta predsjednika RS Siniša Karan, v.d.pomoćnika ministra za boračko-invalidsku zaštitu RS Duško Milunović, predstavnici Narodne skupštine RS, Vlade, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar, te predstavnici Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, Crvenog krsta RS, Saveza logoraša, Boračke organizacije RS, Gradske boračke organizacije Banjaluke i Gradske organizacije porodica zarobljenioh, poginulih i nestalih Banjaluka.

Vlada Republike Srpske sa svojim institucijama učiniće sve da budu identifikovani svi neidentifikovani borci Vojske RS i civili, a porodicama će omogućiti materijalnu podršku da bi se od njih oprostili na dostojanstven način, izjavio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za boračko-invalidsku zaštitu RS Duško Milunović.

"Ispratili smo posmrtne ostatke 10 identifikovanih boraca i civila koji su nestali prije 15 godina. Njihove porodice su ih izgubile dva puta, prvi put kada su nestali i sada kada se opraštaju od njihovih posmrtnih ostataka što dodatno pojačava njihovu bol", rekao je Milunović novinarima nakon što je danas na Spomen-kosturnici u Banjaluci prisustvovao ispraćaju posmrtnih ostataka koji su identifikovani 5. avgusta u prostorijama Operativnog tima za traženje nestalih lica RS.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da je ovo prvi put od formiranja Instituta za nestala lica BiH da je organizovan ispraćaj i predaja posmrtnih ostataka porodicama stradalih iz Srpske.

On je podsjetio da su prvi put u Spomen-kosturnicu u Banjaluci 2000. godine uneseni posmrtni ostaci 450 lica, od kojih je više od 400 identifikovano, dok se u kosturnici još nalazi 371 tijelo za koje su dati krvni uzorci i njihova identifikacija zavisi od ažurnosti laboratorije za DNK analizu koja je pod kontrolom Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP).

Mitrović je rekao da Srpska i dalje traga za 1 751 borcem i civilom koji se vode na spisku nestalih iz RS.

"Nažalost, Institut za nestala lica BiH još nije sačinio centralnu bazu podataka o nestalim licima što je bio jedan od prvih razloga njegovog osnivanja, a to nije učinjeno jer Federacija BiH nije dostavila spisak svojih nestalih", istakao je Mitrović.

On je rekao da se u praksi nastavlja sa manipulacijom brojem nestalih u BiH, navodeći kao primjer nedavnu izjavu direktorice ICMP Ketrin Bomberger da se u BiH još potražuje 6 000 do 12 000 lica, dok predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović govori o 6 000 do 8 000 nestalih.

Mitrović smatra da nema nikakvog pravnog i humanog osnova da Institut za nestala lica BiH zatraži ponovnu ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka koji su danas predati porodicama u Banjaluci.

"Postoji generalna naredba tužilaštva na osnovu koje je urađena identifikacija ovih tijela, a identifikaciji su prisustvovali predstavnici Zavoda za sudsku medicinu RS, dva krim inspektora iz Livna, predstavnik MUP-a RS i predstavnici porodica", objavio je Mitrović.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civila Brod Marko Grabovac, koji još traži majku koja je nestala u 82. godini, rekao je novinarima da su porodice poginulih iz RS nezadovoljne radom srpskih predstavnika u Institutu za nestala lica BiH, posebno šefa Područne kancelarije Instituta u Banjaluci Milijane Bojić.

"Bojićeva više zastupa Amora Mašovića nego Srbe i mislim da moramo raditi na tome da takvim osobama nije mjesto u Institutu, jer više rade na štetu nego u korist srpskih žrtava", smatra Grabovac.

On je naglasio da porodice poginulih iz RS neće prestati da traže svoje najmilije.

Slobodan Dunović, koji je danas preuzeo posmrtne ostatke svog brata Zorana Dunovića, izrazio je zahvalnost Operativnom timu za traženje nestalih lica RS što je napokon pronašao posmrtne ostatke svog brata.

Milorad Zimonjić iz Potočara kod Brčkog, koji još traži nestalog sina, rekao je novinarima da nije ravnopravno da RS za godinu dana ispraća 10 tijela, a Federacija BiH 775 i upitao šta to Institut radi u ovom procesu.

"Institut za nestala lica BiH treba da nam pomogne da pronađemo sva nestala lica iz RS, ako žele suživot sa nama", poručio je Zimonjić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE