• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pola firmi ima problema sa popunom radnih mjesta

Autor Fena

Bosna i Hercegovina ima najmanje zabilježenih otkaza u regionu, a šest posto građana reklo je da su tokom protekle godine izgubili posao, piše u rezultatima Balkanskog barometra, koji su danas predstavljeni u Sarajevu.

 Balkanski barometar stanje u regionu Izvor: Mondo/Goran Sivački
Izvor: Mondo/Goran Sivački

 "Broj ekstremnih pesimista kada je riječ o izgledima za pristupanje EU opao je za 10 postotnih bodova i trenutno iznosi 29 posto," rekla je na današnjoj pres-konferenciji generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Skoro polovina, 48 posto, privrednika izvijestilo je da su tokom protekle godine imali problema u popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

"Samo četvrtina privrednika u Bosni i Hercegovini smatra da je njihova ekonomija dobro odnosno odlično mjesto za ulaganje," dodala je Bregu.

Takođe, BiH zabilježila je povećanje broja ispitanika koji su pokazali optimizam.

Građani Crne Gore se osjećaju najviše dobrodošlim bilo gdje u regionu, njih 52 posto, dok je Crna Gora mjesto najvećeg postotka ispitanika koje zagađenost uopšte ne brine (47 posto).

Građani Makedonije su među najzabrinutijim u regionu u pogledu klimatskih promjena i zagađenja sa 82 posto odnosno 78 posto, te najviše imaju nepovjerenja u pravosuđe i medije u odnosu na bilo koju drugu ekonomiju zapadnog Balkana.

Srbija se može pohvaliti najvećim brojem građana, njih 39 posto, koji su zadovoljni sigurnosnom situacijom. Takođe, u Srbiji je mišljenje privrednika o važnosti regionalne saradnje naglo poraslo sa 46 posto prošle godine na 69 posto ove godine, kao i pozitivno mišljenje u pogledu članstva u EU sa 34 posto 2018. na 65 posto ove godine.

Albanija je zemlja koja najviše podržava članstvo u EU od svih ekonomija regiona. Četrdesetjedan posto građana, najviši procenat u regionu, smatraju da je naporan rad ključan za uspjeh u životu.

Najviši procenat u regionu - 41 posto građana samoproglašene države Kosovo je izjavilo da je zadovoljno sa finansijskom situacijom svog domaćinstva. Takođe, na Kosovu 39 posto građana vjeruje da će stanje njihove ekonomije biti bolje u narednih 12 mjeseci.

Sagledavanje viđenja javnosti i privrednika, što je obuhvaćeno Balkanskim barometrom, rađeno je od decembra 2018. do januara 2019. godine. Podaci su pokazali da je veći broj ispitanika i dalje negativan nego pozitivan u pogledu svoje trenutne situacije i izgleda za budućnost.

Ove rezultate Bregu je predstavila učesnicima sastanka Savjeta za regionalnu saradnju , koji je jutros u Sarajevu otvorio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

mandarina

A koje su to firme?

...

Samo zbog onoga: "Ako neces ti, ima mnogo takvih na birou" mi je drago da su se mnogi nasi ljudi snasli (da, nazalost to je u inostranstvu) i zbog cega smo zapali u ovakvu situaciju a cini mi se da je ovo tek pocetak...

MONDO REPORTAŽE