• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ganić najavio mogućnost tužbe protiv Srbije

Pravni savjetnik bivšeg člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića izjavio da Ganić razmatra tužbu protiv Srbije zbog pet mjeseci pritvora u Londonu.

 Ganić najavio mogućnost tužbe protiv Srbije Izvor: MONDO

Predstavnici vlasti u Beogradu su tu najavu nazvali miješanjem u pravosudni sistem koje ne vodi pomirenju.

Ganićev pravni savjetnik Damir Arnaut, inače, šef kabineta i pravni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, izjavio je Tanjugu da je član ratnog predsjedništva u glavnom gradu Engleske proveo pet mjeseci kao talac zloupotrebe britanskog pravnog sistema u političke svrhe.

Ekstradicioni sud u Londonu odbio je da izruči Srbiji Ganića, koji je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Arnaut je Tanjugu rekao da su pravne posljedice po Srbiju činjenica i da oni sada samo razmatraju opcije i, kako je rekao, najpogodniju formu za takvu tužbu.

Prema njegovim riječima, britanska vlada će Ganiću nadoknaditi jedan manji dio troškova, a ostatak bi, kaže, trebalo da snosi Srbija.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je Tanjugu da, imajući u vidu da se u BiH uskoro održavaju izbori, Silajdžićeve i Ganićeve izjave predstavljaju "prikupljanje jeftinih političkih poena".

On je podsjetio da je Ganić bio u prilici da tuži Srbiju i ranije, ali da to nije učinio.

Vekarić je Silajdžića i Ganića optužio da kao političari pokušavaju da se miješaju u rad provosudnih organa Srbije što, kako je rekao, nije put ka pomirenju jer pravosudni organi treba da rade svoj posao.

Podsjećajući na Silajdžićevo pismo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću kojim traži oslobađanje državljanina BiH iliju Jurišića koji je u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli, Vekarić je zapitao da li je neko nekada čuo da se Tadić mješao ili da je prejudicirao odluku bilo kog pravosudnog organa BiH.

Silajdžićev kabinet juče je objelodanio pismo upućeno Tadiću 10. avgusta u kojem se traži Jurišićevo oslobađanje zbog nepostojanja sporazuma između BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA zbog kojeg je Jurišić osuđen.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE