• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema prodaje imovine bez drugog supružnika

Supružnik u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, koji proda, pokloni ili na drugi način otuđi imovinu bez saglasnosti drugog supružnika, krši i prekršajni i krivični i porodični zakon, bez obzira na čije ime se imovina vodi.

 Nema prodaje imovine bez drugog supružnika Izvor: MONDO

Notar Dragojla Aleksić rekla je da je prije početka rada notara u Republici Srpskoj bila uobičajena praksa da supružnik, koji je nominalno vlasnik imovine, prometuje imovinu bez znanja ili saglasnosti bračnog druga, što se i tada kosilo sa zakonom, ali nije bilo kontrolnog organa koji bi odbio ovjeru potpisa na takvom manjkavom ugovoru.

"Supružnici su vlasnici sve imovine stečene u braku bez obzira na to na koga je upisana, tako da stara praksa iz sudova sada kod notara ne prolazi i notari dobro štite oba supružnika kad je u pitanju supružanska imovina", rekla je Aleksić Srni.  Ona je pojasnila da i sada supružnik može pokušati da predstavi da je imovinu naslijedio ili da ju je kupio posebnim sredstvima, ali u tom slučaju notar upozorava kupca da bez saglasnosti i prisustva drugog supružnika, drugi supružnik može lako osporiti taj kupoprodajni ugovor.

"Najčešće se supružnici sada kod notara tačno izjašnjavaju, dovode svoje bračne ili vanbračne partnere koji ili daju saglasnost ili bivaju stranke u postupku", navela je Aleksić.

Predbračni i bračni ugovori u RS, kao i kuporodajni, u isključivoj su nadležnosti notara. Notarijat je u RS zaživio početkom 2008. godine, a propisano je da na 20 000 stanovnika ide jedna notarska kancelarija.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE