• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak: U Beču ukazati na problem Trgovske gore

Autor SRNA

"Trgovska gora ne može biti lokacija za odlaganje nuklearnog otpada"

 Igor Crnadak: Trgovska gora ne može biti lokacija za odlaganje nuklearnog otpada Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ministar inistranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak izjavio je danas da će na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju iznijeti stav BiH da se Hrvatskoj ne može dozvoliti da nuklerani otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora na granici sa BiH.

Crnadak je istakao da će na konferenciji u Beču u srijedu, 18. septembra, na kojoj će predvoditi delegaciju BiH, jasno obrazložiti razloge zašto se to ne može dozvoliti i da je potrebno naći drugo rješenje.

"Iskoristićemo priliku da na konferenciji u organizaciji UN, koji je najvažniji autoritet po pitanju nuklerane bezbjednosti, ukažem na ovaj problem", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je najavio da će prije odlaska na konferenciju razgovarati sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i načelnikom Novog Grada, te ukazao na značaj saradnje na svim nivoima vlasti.

"Problem odlaganja nukleranog otpada iznesen je prije četiri godina na forumu Međunarodne agencije za atomsku energiju i evidentiran kao međunarodni problem u nukleranoj oblasti, tako da moramo uraditi sve što možemo sa naše strane da se problem riješi na adekvatan način", rekao je Crnadak.

On kaže da niko nikome ne može zabraniti određene aktivnosti, ali da se može i treba napraviti snažan pritisak kako bi se našla druga rješenja.

Crnadak je ocijenio dobrom odluku Vlade Republike Srpske o proglašenju Parka prirode "Una", ističući da je to još jedan argument za sprečavanje Hrvatske da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora.

Proglašen Park prirode Una, protesti 27. septembra

Tužba, ako Hrvatska ne odustane od Trgovske gore

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE