• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Institut za nestale ne traži nestale Srbe

Proces traženja nestalih zaustavljen je od osnivanja Instituta za nestala lica Bosne i Hercegovine prije dvije godine.

 Institut za nestale ne traži nestale Srbe Izvor: MONDO

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske (RS) Goran Krčmar izjavio je danas da je zaustavljen proces traženja nestalih od osnivanja Instituta za nestala lica BiH prije dvije godine.

On kaže da je njegov tim do sada Institutu dostavio informacije o više od 170 tijela, ali ništa nije urađeno da ona budu ekshumirana, jer Institut konstantno negira institucije RS.

On je podsjetio da su kancelarije Instituta u prošloj godini pronašle posmrtne ostatke tijela samo jednog Srbina, iako su od Operativnog tima redovno dobijali informacije o lokacijama gdje se nalaze leševi nestalih.

"Na Operativni tim su od osnivanja strahovite pritiske vršili međunarodna zajednica i bošnjački predstavnici u Institutu, a danas oni ne priznaju ni Zavod za sudsku medicinu RS", rekao je Krčmar novinarima u Banjaluci.

On je dodao da ekshumacije i obdukcije srpskih tijela rade vještaci iz Hrvatske i Federacije BiH, a većina srpskih tijela voze se na identifikaciju u Federaciju, što porodice nestalih ne žele.

Krčmar je istakao problem nedefinisane nadležnosti tužilaštava u BiH po pitanju nestalih, zbog čega Institut za nestala lica BiH pokušava da bude naredbodavac entitetskim tužilaštvima, iako njegov pravilnik o radu tužilaštva ne obavezuje.

"Dok su postojale entitetske kancelarije za traženje nestalih znalo se ko šta radi, danas se ne zna ništa. Imamo situacije da se jedna identifikacija zakaže u Institutu u Sarajevu, druga u Banjaluci, a treća u tužilaštvu, što je sluđivanje porodica", poručio je Krčmar.

On je ocijenio da nije dopustivo to što Institut još nije uspostavio ni centralnu evidenciju nestalih lica BiH, iako je to njegova zakonska obaveza.

Krčmar je dodao da će Operativni tim rješenje tražiti kroz institucije RS, donošenje novog zakona i osnivanje entitetske laboratorije.

Prema riječima predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljka Mitrovića, direktor Instituta Amor Mašović je u sukobu interesa, jer je poslanik federalnog parlamenta i kandidat SDA na predstojećim izborima, ali Centralna izborna komisija (CIK) BiH to nije uvažila.

"Njegov sukob interesa jasno potvrđuju i Zakon o nestalim licima BiH i Zakon o sukobu interesa, ali su srpski predstavnici u CIK-u preglasani", rekao je Mitrović i dodao da je odgovor CIK-a ponižavajući, jer nije dao čak ni pouku o pravu na žalbu.

Mitrović je rekao da Mašović ne radi ni u interesu bošnjačkih žrtava, jer se u posljednje vrijeme javljaju kritike udruženja "Majke Srebrenice" i "Izvor" iz Prijedora da se ne rade ekshumacije žrtava na lokacijama za koje su dostavljene informacije.

Komentarišući sjednicu zajedničke Komisije za ljudska prava parlamenta BiH povodom Međunarodnog dana nestalih, Mitrović je rekao da su nemoralne ocjene direktora Međunarodne komisije za nestala lica Ketrin Bomberger o uspješnom radu Instituta, kada je u ovoj godini identifikovano samo 20 Srba, a na spisku nestalih je 1.720.

"Federacija još nije dostavila spisak nestalih lica, tako da već tri godine od osnivanja Instituta nemamo ni približno tačan broj nestalih u BiH, što je nedopustivo za ovakvu instituciju", istakao je Mitrović i dodao da se govori o brojci od šest do 12.000 nestalih osoba.

Član Upravnog odbora Instituta za nestala lica Brane Dursun izjavio je Srni da je nerad Komisije za verifikaciju jedan od razloga slabe dinamike verifikacije u Centralnoj evidenciji nestalih lica (CEN) u BiH.

"Možda postoji i nedostak volje za rad, ili neko taj rad opstruiše," rekao je Dursun.

On je rekao da je Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH na današnjoj sjednici jednoglasno konstatovao i izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost sporim procesom uspostavljanja CEN, tačnije verifikacijom svih slučajeva nestalih u BiH.

On je ocijenio da je proces verifikacije komplikovan, te da je do sada u BiH identifikovano 17.500 nestalih, a od toga 13.000 nestalih je identifikovano putem DNK analize.

"Porodice poginulih i nestalih imaju puno pravo za nezadovoljstvo radom predsjednika kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića, jer se proces traženja nestalih zaista odvija sporo, a vjerujem da u tome ulogu ima i goospodin Mašović", rekao je Dursun.

On je ocijenio da nešto "ne štima" i po pitanju odluke CIK BiH da Mašović nije u sukobu interesa.

"Teško je ocijeniti i komentarisati rad državnih institucija, a samim tim i CIK-a, međutim, evidentno je da nešto ne štima po tom pitanju", zaključio je Dursun.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE