• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci ne daju zgradu Bogoslovije

Bogoslovski fakultet u Sarajevu samo dio imovine koju su komunisti prije oteteli SPC. Incko "zaboravio" na rješavanje ovog problema.

 Bošnjaci ne daju zgradu Bogoslovije Izvor: MONDO

Zgrada Bogoslovskog fakulteta u Sarajevu je samo dio imovine koja je pre više od pola vijeka oteta Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a čija vrijednost, prema nekim procjenama, prevazilazi stotine miliona maraka.

Kada su prije tri mjeseca predstavnici vlasti u Federaciji BiH, zajedno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i njegovim, sada već bivšim, zamjenikom Rafijem Gregorijanom potpisali protokol o izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, taj čin predstavljen je kao „primjer pozitivnog stava prema vraćanju imovine verskim zajednicama” i kao „dokaz da Sarajevo iskreno neguje atmosferu tolerancije, jačanja međusobnog poverenja i poštovanja ljudskih prava”.

To je, ujedno, bila i poruka Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da će napokon vratiti zgradu Bogoslovije u centru Sarajeva koja joj je oteta u procesu komunističke nacionalizacije i koju godinama nezakonito koristi Ekonomski fakultet.

Međutim, ministar nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Safet Kešo potvrdio je da od najavljene izgradnje zgrade Ekonomskog fakulteta nema ništa, jer za to „nema para” što, praktično, znači da ništa nema ni od obećanog vraćanja Bogoslovije u vlasništvo SPC-a, piše "Politika". Tako je priča o višedecenijskoj borbi SPC-a da na legalan način dođe do svoje imovine ponovo vraćena na početak.

Visoki predstavnik Valentin Incko nije reagovao na izjavu kantonalnog ministra iako je, odmah nakon što se uključio u rješavanje ovog problema, izričito naglašavao da se „ta imovina mora vratiti vlasniku” zbog, kako je rekao „simbolike i poštenja”.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu iznenađeni najnovijim razvojem situacije, kažu da ništa drugo nisu ni očekivali.

„Nismo ni sumnjali da neće biti pomaka, odnosno da će se situacija odvijati drugačije u odnosu na prethodni period. Ovo je igra bez granica”, rekao je paroh sarajevski Vanja Jovanović.

Osim Bogoslovije grunt SPC-a je, između ostalog, i sarajevska dvorana „Zetra” koja je napravljena na pravoslavnom groblju, zatim ovdašnje zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH koje su, takođe, na srpskoj zemlji, kao i stambena zgrada sa pedesetak stanova koja se nalazi usred Baščaršije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE