• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament RS protiv zakona o popisu sa spornim članom

Narodna skupština Republike Srpske (RS) zatražila je danas od srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH da ne podrže zakon o popisu stanovništva sa spornim članom 48.

 Parlament RS protiv zakona o popisu sa spornim članom Izvor: MONDO

Prema tom članu bi se raspodjela vlasti u naredne četiri godine vršila prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

Ovakav zaključak podržalo je 48 poslanika vladajućih stranaka, 22 opoziciona poslanika su bila uzdržana, dok su poslanici bošnjačkih stranaka glasali protiv.

U usvojenim zaključima klubova poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS) i poslaničke grupe Socijalističke partije RS (SP RS) navodi se da je potrebno da se popis stanovništva sledeće godine izvrši na teritoriji cijele države.

Navodi se takođe da je predloženi zakon "ispolitizovan i da član 48. ne spade u materiju koju treba urediti zakonom o popisu".

Prema usvojenim zaključima, pitanje strukture organa vlasti uređuje se ustavima i pojedinačnim konkretnim zakonima, pa zato nije u direktnoj vezi sa popisom stanovništva.

Parlament RS danas je pozvao bošnjačke i hrvatske delegate u Domu naroda parlamenta BiH da postignu kompromisno rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve.

Poslanici bošanjačkih stranaka osporili su ustavni legitimitet rasprave o popisu stanovništva u entitetskom parlamentu, navodeći da je to pitanje u nadležnosti parlamenta BiH.

Oni takođe insistiraju na zadržavanju spornog člana 48 u predloženom zakonu o popisu, jer bi, kako su naveli, u protivnom bila stavljena tačka na etničko čišćenje u BiH.

Poslanici Stranke za BiH smatraju da zakonom o popisu stanovništva ne treba da bude definisano izjašnjavanje građana po nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.

Rasprava o zakonu o popisu stanovništva u BiH 2011. godine zaustavljena je u Domu naroda parlamenta BiH, jer su srpski delegate zatražili da se o ovom pitanju izjasni Narodna skupština RS.

Posljednji popis stanovništva u BiH izvršen je 1991. godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE