• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palmer se u Vašingtonu žalio na Dodika

Autor SRNA

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer u Vašingtonu kritikovao srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodik: Dodik uzvraća: Palmer ne sluša TGrampa.

 Metju Palmer Milorad Dodik ANP  Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer smatra da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik "blokira sve što bi dovelo do napretka u BiH".

"Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Savjet ministara i da se pošalje godišnji nacionalni program /ANP/, a glavna prepreka tome je Milorad Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO-u nego je proces reformi", rekao je Palmer u svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbjednosti.

Možda će vas zanimati

On smatra da se, uprkos pokušajima reformi, stvari i dalje odvijaju sporo, navodeći da je izborna reforma veoma važna kada je riječ o poboljšanju stanja u BiH.

Palmer je rekao da SAD u BiH podržava napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje ANP-a NATO-u.

On je ocijeno da je "razočaravajuće rukovodstvo, kako na entitetskom tako i na državnom nivou, koje se ponaša nacionalistički radeći malo kako bi pomoglo običnim građanima". Pohvalio je novu generaciju političara na kantonalnom i opštinskom nivou.

Dodik: ''Ne radim ništa više od onoga što je rekao Tramp''

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Metju Palmer nastavlja praksu svojih prethodnika iz Stejt dipartmenta izvještavajući Senat o događajima u BiH, po već uhodanoj matrici, bez identifikovanja stvarnih problema i odgovornih za te probleme.

"Metju Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovoriti čuvenu rečenicu, koju svjedoci pred američkim pravosuđem izgovaraju, a ona kaže - govoriću istinu, samo istinu i ništa osim istine, a potom izgovoriti sve što je izgovorio", rekao je Dodik Srni upitan da prokometariše svjedočenje Palmera pred američkim Senatom.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da Palmerovo svjedočenje pred Senatom nije istinito, jer da jeste on bi morao da kaže članovima Senata zbog čega SAD ili bilo ko drugi sa strane moraju da vrše pritisak da se formira vlast, kada je formiranje vlasti nakon demokratskih izbora uobičajena procedura u svakoj državi.

Pročitajte i ovo

"Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu nakon izbora nema vlast, ne vjerujem da bi mu iko u Senatu povjerovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna Republika može da bude prepreka bilo čemu, a najmanje napretku. Napredak Republike Srpske i BiH, koliko se napredak odnosi na Srpsku, u našem je interesu, a ne primarno u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile", poručio je Dodik.

Ako Metju Palmer ne želi da čuje šta legalno izabrani predstavnici naroda u BiH govore, naglasio je Dodik, šteta što on ne sluša svog predsjednika, koji ne tako davno, reče da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom.

"Ja ne radim ništa više od ovoga što je rekao američki predsjednik Donald Tramp", naveo je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE