• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvizdić kod Palmera: Pozvao Amerikance da pojačaju prisustvo u BiH

Autor SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u SAD izjavio kako smatra da je u BiH ''neophodno'' pojačano prisustvo Amerikanaca?!

 Zvizdić kod Palmera: Pozvao Amerikance da pojačaju prisustvo u BiH Izvor: MONDO / Marko Čavić

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i specijalni izaslanik za zapadni Balkan u Stejt dipartmentu Metju Palmer razgovarali su u Vašingtonu o razlozima neformiranja vlasti u BiH, smatrajući da je "najveći problem u neprihvatanju godišnjeg nacionalnog programa, kao preduslova za dalje NATO integracije BiH".

Sagovornici su istakli da je važno ispuniti taj uslov, kao i da je potrebno što prije formirati vlast, imajući u vidu najbolji interes za BiH i uz neizostavno poštivanje zakona, odluka i strategija koje su usvojile nadležne institucije, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zvizdić i Palmer su se saglasili da je za proces evropskih i NATO integracija ključno poštivanje vladavine prava, što predstavlja jednu od najvažnijih i temeljnih vrijednosti demokratskih država.

Oni su posebno istakli da mir i stabilnost nemaju alternativu za ekonomski napredak i saradnju zemalja u regionu.

Možda će vas zanimati



"Neophodno je pojačano prisustvo američkih zvaničnika u BiH", mišljenja je Zvizdić, te pozvao investitore iz SAD da ulažu u BiH, a građane SAD da u što većem broju posjećuju BiH gdje će, kako je rekao, imati prijateljsko okruženje.

Na sastanku o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu, kome je prisustvovala i bivši ambasador SAD u BiH Morin Kormak, Zvizdić je zahvalio za podršku i rekao da su SAD bile i ostaju najvažniji i najkonzistentniji prijatelj i saveznik BiH u očuvanju njene cjelovitosti, zaštite suvereniteta, da su najzaslužnije za brojne segmente institucionalnog jačanja BiH, te da zbog toga BiH treba i dalje biti pouzdani partner SAD na zapadnom Balkanu.

On je rekao da BiH treba da ostane na putu reformi, demokratizacije, poštovanja domaćih zakona i međunarodnih standarda, te da je neophodno pojačati aktivnosti na putu EU i NATO integracija kako bi što prije postala dio porodice modernih i prosperitetnih država.

Palmer, koji je i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, rekao je da je BiH jedan od najvažnijih faktora stabilnosti na zapadnom Balkanu i da SAD ostaju snažno privržene zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, kao i očuvanju stabilnosti i bezbjednosti kroz nastavak procesa evroatlantskih integracija.

On je naglasio da SAD ostaju posvećen i iskren prijatelj BiH u svim reformskim procesima i integracijama koje vode ka bezbjednosti, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, te da se pitanje procesa NATO integracija razumije kao pitanje vladavine zakona, povećanja nivoa bezbjednosti što, na bazi dokazanih iskustava, vodi ka ukupnoj stabilizaciji i višem nivou domaćih i privlačenju stranih investicija, novim radnim mjestima, zadržavanju mladih i kvalitetnijem životnom standardu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE