• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakazala obećanja: Bebe slatke, ali PDV je slađi!

Iako su se zalagali za povećanje stope nataliteta, političari su zakazali na konkretnim mjerama - uvođenje nulte stope PDV na hranu i opremu za bebe.

 Zakazala obećanja: Bebe slatke, ali PDV je slađi! Izvor: MONDO

Za četiri godine rada Parlamenta BiH podneseno je šest prijedloga izmjena Zakona o PDV-u, koji se tiču olakšica na osnovne životne potrepštine, a samo jedna je obuhvatila i bebi opremu, piše "EuroBlic".

Skoro identične prijedloge podnosili su poslanici SNSD-a, PDP-a, SDS-a i SDP-a, a nijedan nije dobio dovoljno glasova poslanika.

Majka jednoipogodišnje djevojčice, koja očekuje i drugo dijete, Veliborka Šutilović iz Banjaluke, kaže da samo za hranu i pelene mjesečno mora da obezbijedi najmanje 400 KM, pa bi ukidanjem PDV na bebi opremu u njenom kućnom budžetu mjesečno ostalo oko 70 maraka jer od svakog paketa pelena koji kupi država uzme najmanje pet KM.

„Sve roditelje nervira kad vidimo da se natalitet koristi kao predizborni trik, a niko nije spreman da sprovede neku konkretnu mjeru i olakša nam život“, kaže Veliborka.

Koliko je stanje nataliteta u RS i BiH alarmantno, pokazuje podatak da starimo dvostruko brže od stanovnika EU. Demografi su upozorili da će za 47 godina „nestati“ čak 472.013 građana RS. Radno sposobno stanovništvo će se u tom periodu prepoloviti, a broj starijih od 65 godina udvostručiti.

Na to upozoravaju i iz Udruženja „Djeca“ BiH navodeći da deklarativno zalaganje za natalitet služi kao politički marketing od koga osiromašeni roditelji nemaju nikakve koristi.

„Za plaćanje vrtića potrebno mi je više od pola moje plate, a o odjeći, obući i hrani da ne govorimo“, kaže predsjednica Upravnog odbora ovog udruženja Anisa Džiho. Ona napominje da uvođenje nulte stope PDV-a nije nikakvo odricanje države, nego ulaganje u najvredniji kapital jer sada na roditeljima zarađuju i trgovci i država.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da je već izgubila nadu da će BiH ikada uvesti nultu ili diferenciranu stopu PDV-a za najosnovnije potrebe stanovništva.

„Bili smo jedni od prvih koji su tražili poreske olakšice i dobili uvjeravanja političara da će se za to zalagati. Međutim, to nije dalo nikakve rezultate, tako da je svaka predizborna priča samo zavaravanje. Imali su dovoljno vremena da to ispune“, smatra Mišićeva. Ona kaže da mladim ljudima za stvaranje porodice treba obezbijediti krov nad glavom i siguran posao jer se dolaskom djeteta kućni budžet dijeli na tri dela.

„Jedno je lijepa priča da treba da nas bude više, ali sve to košta. Svaka izgovorena riječ političara mora da ima podlogu u novcu“, upozorava Mišićeva.

Predsjednica Savjeta za djecu RS Jovanka Vuković upozorava da za troškove djeteta treba izdvojiti 45 odsto kućnog budžeta.

„Oni koji odlučuju o PDV-u još nisu shvatili da je natalitet pitanja broj jedan za svaku zemlju“, poručuje ona.

Vlada RS Strategijom razvoja porodice obavezala se da će najkasnije do 2014. godine inicirati smanjenje stope PDV na dječje proizvode. Strategija je u primeni već drugu godinu, a inicijativu još čekamo. Nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice i dječje potrepštine, prije dvije godine najavljivao je i tadašnji federalni premijer Nedžad Branković uz obećanje da će podnijeti ostavku ukoliko to ne ispuni. Podnio je ostavku, ali tek u maju 2009. i njegov odlazak sa funkcije nije imao nikakve veze sa neispunjenim obećanjem.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE