• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena sjednica NSRS, usvojena tri nacrta zakona

Autor SRNA

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su večeras Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za prvih šest mjeseci, tri nacrta zakona, te više strategija i izvještaja.

 Narodna skupština RS završena sjednica Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti prema kojem će poslodavcima i korisnicima prava na refundaciju u idućoj godini naknada plate biti refundirana nakon isplate radniku, i to 100 odsto bruto.

Ovim zakonom mijenja se uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status.

Možda će vas zanimati

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje kojim se obezbjeđuje sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, odnosno vanbračnih supružnika, ali i bolji i olakšan proces njihovog liječenja, što bi moglo rezultovati povećanjem broja i procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Ovim aktom se uređuje liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, pravo na postupak liječenja neplodnosti tim postupcima, doniranje reproduktivnih tkiva i/ili ćelija i embriona, zabrane u obavljanju liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, zaštita ličnih podataka.

Zakonom se uređuje i lista čekanja i Republički registar, promocija doniranja reproduktivnih tkiva i/ili ćelija i embriona i naučnoistraživački rad.

Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, čiji je cilj dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

Poslanici su usvojili Strategiju infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godine kojom se štite entitetske nadležnosti u poslovnom okruženju, kao i zastupanje stavova nadležnih institucija Srpske prilikom izrade programa usklađivanja zakonodavstva u BiH sa zakonodavstvom EU.

Narodna skupština je usvojila i Strategiju za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj /2019-2029/s ciljem da stanovnici imaju mogućnost potpunog ostvarivanja ove vrste zdravlja i blagostanja, te da se njihova seksualna i reproduktivna prava poštuju, štite i ostvaruju.

Usvojeni su Strategija za unapređenje i razvoj volontiranja u Srpskoj za period od 2019. do 2029. godine, čiji je cilj podrška održivosti, unapređenju i razvoju volontiranja, kao i Nacrt strategije razvoja mentalnog zdravlja u Srpskoj za period 2019-2029. godine, te Nacrt strategije za unapređenje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godine.

Poslanici su usvojili Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine prema kojem ukupni konsolidovani prihodi i primici iznose 1,933 milijardi KM, a ukupni konsolidovani rashodi i izdaci 1,842 milijardi KM.

U skladu s tim podacima, razlika ukupnih prihoda i primitaka i rashoda i izdataka je 91,5 miliona KM.

Usvojen je i Izvještaj o analizi i planu aktivnosti o pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina u kome se, između ostalog, navodi da su u bazu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih unesena 89.273 dokumenta za 34.930 Srba ubijenih u proteklom ratu u BiH.

Poslanici su k znanju primili izvještaje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenim finansijskim revizijama pojedinih institucija i javnih ustanova za prošlu godinu u kojima je mišljenje sa rezervom dato Ministarstvu trgovine i turizma, Fondu zdravstvenog osiguranja, Javnoj ustanovi "Vode Srpske" i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, a negativno Javnoj ustanovi Studentski centar "Nikola Tesla" Banjaluka.

K znanju je primljen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu u kome se, između ostalog, navodi da je u Tužilaštvu BiH od 2015. do 2018. godine podignuta 41 optužnica protiv 126 lica u predmetima u kojima su žrtve srpske nacionalnosti.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je sedmu redovnu sjednicu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE