• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlučiće Savjet ministara: Stanić prvi na rang listi za direktora Sipe

Autor SRNA

Najviše bodova na rang listi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH za izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu ( Sipa) osvojio je Perica Stanić - 96,25, rekao je zamjenik predsjedavajućeg odbora Enes Obralija.

On je saopštio da je na drugom mjestu Darko Ćulum sa osvojenih 80 bodova, a Žarko Laketa na trećem sa 66,87 bodova, dok se na listu nije plasirao Goran Zubac koji je dobio 31,80 bodova.

On je rekao da je Nezavisni odbor jednoglasno usvojio rang-listu, koja će biti dostavljena ministru bezbjednosti u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, a biće dostavljeni i podaci o ostvarivanju uslova za penziju.

Možda će vas zanimati

Nezavisni odbor je od Ministarstva unutrašnjih poslova i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske, na osnovu anonimne prijave, zatražio podatke o sticanju uslova za penziju kandidata.

"Dobili smo listu i utvrdili da tri kandidata ispunjavaju uslove za penziju. Prema podacima PIO, uslove za penziju imaju Perica Stanić, Darko Ćulum, Žarko Laketa. Goran Zubac ne ispunjava uslove za penziju", naveo je Obralija.

On je pojasnio da Zubac nije na listi uspješnih kandidata, s obzirom na to da nije osvojio 50 odsto od maksimalnog broja bodova.

Obralija je naveo da će Nezavisni odbor uputiti navedene podatke Mektiću, koji će na osnovu njih odlučiti o prijedlogu prema Savjetu ministara u tehničkom mandatu, koji na kraju, eventualno, imenuje kandidata.

On je napomenuo da je Nezavisni odbor u proteklih godinu dana sve odluke donosio konsenzusom i jednoglasno.

Obralija je rekao da su danas ocijenjeni samo intervjui sa kanidatima, te da je, prema njegovom ličnom ubjeđenju, Stanić bio najbolji.

"Činjenice oko uslova za penzionisanja bilo je neophodno ogoliti. Dobili smo anonimnu predstavku čiji sam sadržaj saopštio prošli put. Bilo je potrebno u ovoj proceduri da za organ nadležan za imenovanje provjerimo činjenice i učinimo ih dostupnim", rekao je Obralija, ne želeći da spekuliše šta će nadležni organ da učini sa tim činjenicama.

Obralija je pojasnio da se ništa spektakulrno ne dešava, s obzirom na činjenicu da aktuelnom diretkoru Sipe Perici Staniću, sutra ističe mandat.

"On ostaje u punom kapacitetu direktor Sipe. Prema izmjenama Zakona o upravnom postupku, on praktično ne bi smio da napusti dužnost. Nije on jedini direktor, jer ima ih mnogo u institucijama čiji mandat je istekao ili ističe i ne napuštaju dužnost. Riječ je o odredbi koja ne dozvoljava da odstupite s funkcije dok se pitanje ne riješi", kaže Obralija.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE