• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posebna sjednica NSRS 11. novembra: O prenosu nadležnosti i deklaraciji SDA

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Posebna sjednica NSRS zakazana je za 11. novembar u 11 sati. Današnjom odlukom Kolegijuma NSRS na dnevnom redu će biti samo jedna tačka - Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava RS.

Opozicioni poslanici su uvjereni da će sve biti samo farsa, te da eventualni zaključci neće imati nikakvog efekta, a zamjerili su što je inicijativa urađena bez konsultacija sa njima.

Incijativu za sazivanje sjednice podnijela je jedna trećina poslanika iz vladajuće većine.

Možda će vas zanimati

Šef Kluba SNSD-a Igor Žunić je objasnio da se materijal za sjednicu odnosi na nezakonite intervencije na Ustav BiH i umanjivanje važnosti RS, te obaveze institucja RS da stanu u odbranu vladavine prava i Dejtonskog sporazuma.

Poručio je da je predviđeno da se na posebnoj sjednici poslanicima u funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH obrati Milorad Dodik.

"Ovo je jedan planiran proces. Spomenuće se i Deklaracija SDA, ali ne kao dokument, nego kroz ekstremne agende bošnjačke politike kao model i motiv promjene dejtonske strukture. Zaključci će biti proizvod skupštine rasprave", rekao je Žunić.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da će ova sjednica biti "predstava za javnost od koje niko neće imati koristi".

"Ovo će biti jedna vrsta pokajanja SNSD-a, pošto su oni sve nadležnosti potvrdili u parlamentarnoj proceduri. Predlažem da dovedu crkvene velikodostojnike, pa da se ispovijede i pokaju što su to uradili", rekao je Stanić.

Uvjeren je da će sve izgledati kao "filmska predstava".

"Milorad Dodik će vjerovatno govoriti 152 minuta, a opozicioni poslanici po deset minuta. Izgubiće se smisao čim se uđe u raspravu. Imamo posebnu sjednicu koja neće ništa ishodovati, a možemo pričati i potpisati zaključke na stotinu ili pola strane, oni se neće pikati", kazao je Stanić.

Upitan šta će SDS uraditi ukoliko NSRS donese odluku o eventualnom povlačenju predstavnika iz RS sa bh. nivoa, Stanić je rekao da "ne dolazi u obzir nikakvo povlačenje", te dodao da će se na sjednici obratiti predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

PDP nije dao podršku sazivanju posebne sjednice, a smatraju da ona u ovom trenutku nije potrebna.
Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo je kazao da je posebna sjednica, s obzirom na to da je povod za njeno sazivanje ranija Programska deklaracija SDA, "nepotrebno davanje na značaju ovom dokumentu".

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE