• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pojačati nadzor mini-hidroelektrana u RS"

Autor SRNA

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se politika izgradnje mini-hidroelektrana u Srpskoj ne može prekinuti, ali da na tom planu treba pojačati nadzor i s ciljem očuvanja životne sredine.

"To i radimo jer postoji veliki problem sa ugovorima o zaključenim koncesijama za gradnju mini-hidroelektrana. Te koncesije su zaključene u vrijeme odlaska Vlade Pere Bukejlovića kada je bilo dodijeljeno i zaključeno 90 ugovora. Jednostrani raskid ugovora može donijeti višemilionsku štetu Srpskoj, pa to nismo mogli raditi", rekao je Đokić u Narodnoj skupštini RS tokom rasprave o Nacrtu zakona o električnoj energiji.

On je naveo da je na tom planu do sada ukupno raskinuto 45 ugovora o koncesijama jer koncesionar nije ispunio ugovorne obaveze.

"Nastavićemo to. U Srpskoj je na snazi 89 zaključenih takvih ugovora o koncesiji i one se ne mogu dobiti bez prethodno urađene studije u tom postupku. Dakle, vrši se detaljna ocjena svake ponude", rekao je Đokić.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović je prije toga rekla da Komisija za koncesije i nadležne inspekcije ne smiju da dozvole da neke firme, gradeći mini-hidroelektrane, uništavaju čiste vodotokove i narušavaju životnu sredinu u Republici Srpskoj.

"Time nastaje nemjerljiva ekološka šteta. Trebamo čuvati planinske, čiste rijeke jer one mogu biti izuzetan turistički potencijal", rekla je Stevanovićeva.

Srpska ukida podsticaje za mini hidroelektrane

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je da resorno ministarstvo u skladu sa svim evropskim pravilima izdaje ekološke dozvole za gradnju mini-hidroelektrana, ali da ne vrše nadzor i kontrolu.

"Kontrolni organi treba da nadziru te objekte, da li se grade u skladu sa ekološkom i građevinskom dozvolom", istakla je Golićeva.

Poslanik PDP-a Milenko Vićanović rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da treba smanjiti gubitke u distribuciji električne energije u Srpskoj i dovesti ih na evropski nivo.

On je naveo da bi u interesu potrošača rad Regulatorne komisije za energetiku trebalo da bude kontrolisan, iako je riječ o nezavisnom tijelu, te da je potrebno donijeti određene pravilnike o odgovornosti za štetu usljed nekvalitetne isporuke električne energije.

"Ne gradite MHE na Balkanu, ne pravite naše greške!"

Vićanović je rekao da treba ulagati u termoelektrane u Srpskoj da bi one opstale, ostale konkurentne i bile što ravnopravnije na tržištu električne energije.

"Termoelektrane su važne za Srpsku jer proizvode najveći dio struje u Republici", rekao je Vićanović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE