• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ganić ilegalno dobio diplomatski pasoš?

Bivši ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić donio je 2005. godine Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izdavanju u diplomatskih pasoša i viza.

 Ganić ilegalno dobio diplomatski pasoš?  Izvor: MONDO

Prema tom pravilniku se diplomatski pasoši i vize mogu izdavati samo funkcionerima koji su te funkcije obavljali od dana potpisivanja Ustava BiH.

I pored postojanja ovog pravilnika diplomatski pasoš koji važi pet godina ratnom članu Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću izdat je 26. aprila 2006. godine, odnosno u vrijeme kada je Ministarstvom inostranih poslova BiH rukovodio Ivanić.

"Bivši članovi Predsjedništva BiH, bivši predsjedavajući Savjeta ministara i bivši ministri inostranih poslova BiH neće moći da ostvari pravo na diplomatski pasoš ukoliko su krivično kažnjavani ili se protiv njih vodi krivični postupak, ili ukoliko se radi o funkcioneru koji je smijenjen ili nije okončao mandat", navodi se u ovom pravilniku.

Pravilnik o diplomatskim pasošima BiH i o tome ko može biti nosilac takve putne isprave nije mijenjan od 2005. godine, ali se nije striktno poštovao, izjavila je Srni zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

"U Pravilniku postoji odredba da lista nosilaca diplomatskih pasoša mora biti javna i na internet stranici Ministarstva inostranih poslova BiH. To nikad nije bilo javno da bi svim građanima BiH bilo dostupna ta informacija", rekla je Trišić - Babić.

Ona je pojasnila da prema Pravilniku postoji kategorija ljudi koja, osim zaposlenih u Ministarstvu inostranih poslova BiH, može biti nosilac diplomatskih pasoša.

"Mada, prema važećem Pravilniku ministar inostranih poslova ima diskreciono pravo da dodijeli diplomatski pasoš za koga smatra da doprinosi pozitivnom imi u BiH", istakla je Trišić-Babić.

Ona je napomenula da je, zbog dileme na koji način je Ejupu Ganiću izdata diplomatska putna isprava BiH, u više navrata insistirala da se u skladu sa važećim Pravilnikom objave imena nosilaca diplomatskih pasoša BiH.

"U više navrata je rečeno da je Ganiću izdat diplomatski pasoš kao ratnom članu Predsjedništva BiH. Prema važećem pravilniku Ganić na to nema pravo jer na diplomatsku putnu ispravu pravo imaju samo bivši članovi Predsjedništva BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i to ako se protiv njih ne vodi nikakva istraga ili ako su osumnjičeni za ratne zločine", dodala je Trišić- Babić.

Prema njenim riječima, samo potpunim poštivanjem važećeg Pravilika onemogućila bi se zloupotreba funkcije u svrhu dodjeljivanja diplomatskog pasoša nekom kome to zaista ne pripada.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić demantovao je ranije da je diplomatski pasoš osumnjičenom za ratne zločine u slučaju "Dobrovoljačka" Ejupu Ganiću izdat 2006. godine, kada je on bio na funkciji ministra inostranih poslova BiH.

Kao dokaz je dostavljena i kopija dokumenta, odnosno odluke Ministarstva inostranih poslova iz 2007. godine o izdavanju diplomatskog pasoša Ganiću, koju je potpisao aktuelni ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.

Aktuelni ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj ranije je izjavio da je samo produžavao vize na Ganićevom diplomatskom pasošu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE