• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borenović i Šarović predstavili plan za Parlament BiH, evo ko ih podržava

Autor SRNA

Predsjednici PDP i SDS predstavili plan da se promjenom Poslovnika Parlamentarne skupštine BiHomogući formiranje komisija i odblokira njegov rad.

 Inicijativa SDS i PDP za formiranje Parlamentarne skupštine BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović izjavio je da je legitimna i demokratska inicijativa da se promjenom Poslovnika ovog doma omogući formiranje komisija i odblokira njegov rad.

On je naveo da je do sada 14 poslanika Predstavničkog doma podržalo ovu inicjativu, te da nastoje da obezbijede podršku i drugih poslaničkih klubova i poslanika u Predstavničkom domu.

Možda će vas zanimati

 Šarović je rekao da su među onima koji su podržali inicijativu, pored četvoro članova poslaničkog Kluba SDS-a i PDP-a, i poslanici SDP-a, A-SDA, Naše stranke i Demokratskog fronta.

Navodeći da ova inicijativa ima isključivo cilj da omogući da ovo važno tijelo Predstavničkog doma počne da funkcioniše nakon godinu dana od izbora, Šarović je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je ona i društveno opravdana jer zbog blokade rada ovog tijela trpi cijela BiH, posebno kada je riječ o ekonomiji i investicijama.

"Na čekanju je niz projekata, ugovora, međunarodnih sporazuma koji bi omogućili cijeloj BiH njen ubrzan rast", rekao je Šarović i naveo da na ratifikaciju u Predstavničkom domu čekaju sporazumi vrijedni oko 400 miliona evra za Koridor Pet-ce, od čega 210 miliona za petlju u Doboju i 180 miliona za nastavak izgradnje u rejonu Zenice.

Šarović, koji je i predsjednik SDS-a, precizirao je da se predložene izmjene i dopune Poslovnika odnose na mogućnost da ukoliko sve stranke ne dostave svoje kandidate za komisije, to uradi Kolegijum Predstavničkog doma.

"Ukoliko tu obavezu ne izvrši Kolegijum, da se komisije konstituišu na privremenoj osnovi od onih političkih subjekata koji su dostavili svoje prijedloge za članove komisije dok političke stranke koje nisu dostavile svoje kandidate ne odluče da daju svoje predstavnike u ova važna tijela", dodao je Šarović.

Poslanik PDP Branislav Borenović kao razlog za pokretanje ove inicijative naveo je potrebu da se dovrši konstituisanje komisija, odnosno da se Predstavnički dom konstituiše u punom obliku.

"Treba da omogućimo da komisije počnu da rade s obzirom na njihov veliki značaj", rekao je Borenović.

Govoreći o predloženim rješenjima, Borenović je naveo da su ona privremena, ali da se njima omogućava onima koji to žele da rade svoj posao.

"Mijenjaju se dva stava u jednom članu čime bi se omogućilo da se na privremenom osnovu formiraju komisije, da ih može izabrati Predstavnički dom", dodao je Borenović.

On je naveo da je na čekanju više od 300 tačaka dnevnog reda, među kojima i 45 sporazuma vrijednih oko dvije milijarde KM koji čekaju ratifikaciju, 40 zakonskih rješenja, 60 izvještaja o radu institucija BiH i 150 revizorskih izvještaja za prošlu i ovu godinu.

Borenović, koji je i predsjednik PDP-a, zaključio je da već postoji dovoljan broj potpisa da incijativa može ići u parlamentarnu proceduru.

Borenović i Šarović očekuju da bi već iduće sedmice mogla biti zakazana sjednica na kojoj bi ova inicijativa bila razmatrana.

Klub poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnio je juče predsjedavajućem ovog doma Denisu Zvizdiću Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma s ciljem formiranja parlamentarnih komisija bez kojih parlament BiH ne može da radi.

Potpisnici ovog akta, Dragan Mektić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić, zatražili su njegovo razmatranje po hitnom postupku.

Prema njihovom prijedlogu, Predstavnički dom bi, na prijedlog Kolegijuma, odlučivao o članstvu u komisijama, ako klubovi poslanika ne dostave prijedloge u propisanom roku.

Ukoliko klubovi poslanika i Kolegijum doma ne postupe u skladu sa navedenim, onda bi, prema prijedlogu Kluba poslanika SDS-a i PDP-a, Predstavnički dom, na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili prijedloge, odlučio o članstvu u komisijama.

Na ovaj način, smatraju oni, pojednostavljuje se procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma.

Stalne komisije su Ustavnopravna, Komisija za spoljne poslove, za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, za saobraćaj i komunikacije i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE