• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan Republike Srpske: Predsjednica najavljuje veliko slavlje

Autor mondo.ba

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će se 9. januar i dalje slaviti kao Dan Republike Srpske, bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH, te poručila građanima da se spreme za slavlje naredne godine.

 Dan Republike Srpske Cvijanovićeva najvila veliko slavlje Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Cvijanovićeva je naglasila da Republika Srpska ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH, koji je 29. marta ponovo proglasio neustavnim 9. januar.

"Ima ustavna, politička i demokratska sredstva i mehanizme da zaštiti svoja obilježja. Smatram da mnogi procesi u BiH idu u pogrešnom pravcu, pa tako i ovo pitanje osporavanja Dana Republike", rekla je Cvijanovićeva za "Euro Blic".

Možda će vas zanimati

Prema njenim riječima, odgovor Republike Srpske na ovu besmisleno nametnutu i isproblematizovanu temu uvijek je bio adekvatan.

"Mi razmijemo da građani žele da obilježavaju 9. januar, dan za koji imaju puno poštovanje i shvataju njegov značaj. Oni koji ga napadaju nastoje da ukinu identitet Republike Srpske, koja je verifikovana 9. januara 1992. godine. S tim se nastoji staviti `pod tepih` činjenica da je Srpska nastala prije rata, prije oružanih sukoba, da smo imali izgrađene institucije, svoju teritoriju i svoju vlast", objasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da "oni žele da izbrišu taj dio istorijskog fakta i kažu da je Republika Srpska nastala u Dejtonu".

Ona je podsjetila i da su građani na referendumu odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obilježavan 9. januara kada je Srpska i formirana.

Cvijanovićeva je ocijenila da BiH nije u stanju da napravi ni najmanji korak naprijed, ali je nekima, kako je navela, očito važnije da "napadnu" neki datum nego da se bave suštinskim pitanjima.

"Umjesto pitanja formiranja vlasti, kretanja na evropskom putu, ekonomskih tema, političko Sarajevo, ali i jedan dio međunarodne zajednice, okomili su se na identite Republike Srpske", napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da Republika Srpska ima nadležnosti da donosi Zakon o praznicima i da reguliše pitanje praznika, dok na niovu BiH takav zakon ne postoji, te ponovila da je, prema tome, obaveza institucija Srpske da sačuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE