• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrazloženje zašto je osporen Zakon o Danu RS

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan RS.

 Obrazloženje zašto je osporen Zakon o Danu RS Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ustavni sud ovo je utvrdio razmatrajući zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2 stav 1 Zakona o Danu Republike Srpske.

"Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke u 'Službenom glasniku BiH'", saopšteno je iz Ustavnog suda uz isticanje da se ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kog će se datuma proslavljati Dan Republike Srpske.

U saopštenju Ustavnog suda se precizira da je utvrđeno da osporena odredba koja glasi: "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike", nije u skladu sa članom I/2 Ustava BiH, članom II/4 Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1 Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5 Ustava BiH.

Ustavni sud BiH ponovo osporio Dan RS

Na danas završenoj dvodnevnoj sjednici u Sarajevu, Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za razmatranje zahtjeva Suda BiH te predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto u vezi sa Uputstvom Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o načinu provođenju posrednih izbora, prema kojem su delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ birani u skladu sa rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Odlučujući o zahtjevu dvanaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti člana 395 stav 1 Zakona o parničnom postupku Republike Srpske, Ustavni sud utvrdio je da su osporene odredbe u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Prema mišljenju Ustavnog suda, osporene odredbe zadovoljavaju standard "kvaliteta zakona", i to: preciznost, jasnost i predvidljivost spornih odredbi, kao i obima diskrecionog prava koje sporne odredbe daju javnim vlastima, te načina njihovog izvršavanja.

Za Bošnjake i dalje sporan 9. januar

Ustavni sud je ukazao da kao što bilo koje lice ima pravo na slobodan izbor advokata koji će ga zastupati u parnici, tako je i država zakonom odlučila da je zastupaju pravobranioci.

Takođe, prema mišljenju Ustavnog suda, nesporno je da osporene odredbe ni na koji način ne ograničavaju bilo koga u pristupu sudu. Pri tome je ukazano da bilo koji pokrenuti postupak nosi rizik od konačnog uspjeha, a time i troškova nastalih povodom postupka.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan ranije je za Srnu pojasnio da je osporeno izjenačavanje pravobranilaštva sa ostalim učesnicima u parničnom postupku u pogledu obaveze plaćanja troškova parničnog postupka.

Prema njegovim riječima, osporavaju se odredbe kojima su utvrđeni troškovi postupka na način da i pravobranilaštvo, ukoliko je stranka koju zastupa učesnik u parnici, ima pravo na troškove postupka kao i svaka druga stranka, odnosno stranka koju zastupa profesionalni advokat.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE