• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U srpskim stanovima funkcioneri BiH

Vojni stanovi, čije vraćanje predratnim vlasnicima osporava Federacija BiH, dodijeljivani su visokim funkcionerima koji već imaju rešeno stambeno pitanje.

 U srpskim stanovima funkcioneri BiH Izvor: MONDO

Kako piše "Glas Srpske" Vlada Federacije BiH ne želi da javno prezentuje egzaktne podatke, jer bi u tom slučaju mnogi njeni funkcioneri morali da budu deložirani.

Prema podacima do kojih je došao "Glas Srpske", osim visokopozicioniranih oficira poput Sifeta Podžića koji je u stanu nekadašnjeg oficira Jove Vukobrata, u vojnim stanovima su i aktuelni federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić, koji je osim stana u poznatoj zeničkoj lameli dobio i vojni stan u Sarajevu.

Banjalučki dnevnik navodi da je aktuelni šef kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Nura Pinjo-Zimić kao vojni pravobranilac Vojske FBiH i federalnog Ministarstva odbrane ocjenjivala pravnu valjanost ugovora i overavala ih, a zahvaljujući toj poziciji sebi je pribavila dva stana od kojih je jedan vojni.

"Mada mnogo predratnih vlasnika vojnih stanova nije rješavalo svoje sporove preko Udruženja vojnih penzionera u Republici Srpskoj, prema podacima koje mi imamo, oko 40 odsto sveukupnog stambenog fonda oficira bivše JNA sada koriste visokopozicionirana vojna lica koja su prije rata dobila vojne stanove i visoki funkcioneri u Federaciji koji nisu imali nikakve veze sa vojskom", izjavio je član Izvršnog odbora Udruženja vojnih penzionera u RS Jovo Vukobrat.

Vukobrat dodaje da je Vlada Federacije BiH, iznoseći podatke da u Federaciji ima oko 20.000 srpskih stanova koji nisu vraćeni predratnim vlasnicima, "sama priznala da je svjesno kršila prava, zakone i Dejtonski sporazum".

Da su vojni stanovi, čiji povratak predratnim vlasnicima koji su ih otkupili Federacija osporava, dodjeljivani visokim funkcionerima koji već imaju rješeno stambeno pitanje, konstatovao je i Sud iz Strazbura u slučaju Branimira Đokića, kome treba da bude isplaćeno oko 65.000 evra za stan koji mu je otet u Sarajevu.

Agent za zastupanje BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić za "Glas Srpske" je rekla da postoje izvještaji OHR-a i OEBS-a u kojima se navodi da su vojni stanovi dodjeljivani i visokopozicioniranim vojnim licima, političkim funkcionerima i službenicima.

Te izvještaje su OHR i OEBS 2001. godine podneli Domu za ljudska prava i Strazbur se i oslonio na te izvještaje prilikom donošenja odluke u slučaju "Đokić".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE