• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijanski parlamentarci u BiH: EU priprema novu strategiju proširenja

Autor SRNA

Članovi Komisije za spoljne i evropske poslove Parlamenta Italije poručili su večeras u Sarajevu da EU priprema novu strategiju procesa proširenja.

 Italijanski parlamentarci u Sarajevu: EU priprema novu strategiju proširenja Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Oni su naveli da će sve zemlje u tom procesu biti pozvane da rade zajedno s članicama Unije, kako bi taj proces bio ubrzan, a građani osjetili benefite pridruživanja EU.

Tokom sastanka sa predsjedavajućim Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asimom Sarajlićem i poslanikom u Predstavničkom domu Almom Čolo, italijanski parlamentarci, koje je predvodila predsjednik Komisije Marta Grande, uputili su snažnu poruku podrške daljem procesu proširenja EU na sve zemlje zapadnog Balkana.

Možda će vas zanimati

Italijanski parlamentarci kritikovali su sporost u procesu pridruživanja zemalja zapadnog Balkana EU, kao i blokade tog procesa od pojedinih članica EU, naglasivši da nastavak procesa proširenja predstavlja prioritetan interes za bezbjednost i stabilnost Unije, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Oni su istakli značaj jačanja parlamentarne saradnje između BiH i Italije, te uputili poziv rukovodstvu i članovima parlamenta BiH da učestvuju na konferenciji o budućnosti regiona zapadnog Balkana u EU, koju će Parlament Italije organizovati početkom naredne godine.

Sarajlić i Čolo istakli su da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i pozvali na još snažnije prisustvo italijanskih investitora u BiH.

Domaćini su goste iz Italije upoznali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, naglašavajući da je otkočen proces formiranja vlasti na nivou BiH, što će, kako su rekli, omogućiti nastavak reformi na političkom i ekonomskom planu, kao i brži ekonomski razvoj zemlje.

Italijanski parlamentarci će u naredna dva dana u Sarajevu prisustvovati konferenciji "Italija i BiH: Balkan i EU kroz vijekove", koju Ambasada Italije organizuje povodom 155 godina otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu.

PROČITAJTE I OVO

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE