• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kojić: Nedopustivo nametanje zakona

Autor SRNA

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je danas da je nedopustivo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

Prema njegovim riječima, istoriju treba prepustiti istoričarima i činjenicama, a nikako političkim presudama Haškog tribunala.

"Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je rekao da će nametnuti ovaj zakon, po ko zna koji put pokazuje da je marioneta bošnjačkih političara i želi da radi kako mu oni kažu, a ne u skladu sa pravnim normama koje se primjenjuju u BiH", rekao je Kojić Srni.

Možda će vas zanimati

Kojić je istakao da Incko želi da nametne taj zakon kako bi bilo spriječeno drugačije mišljenje od onog koje je utvrđeno nakon sramnih presuda Haškog tribunala i pravosudnih institucija BiH.

"Ako bi navedeni zakon bio nametnut, svi koji se bave istraživanjima ratnih dešavanja ne bi smjeli da govore drugačije od onoga što je utvrđeno nakaradnim presudama Haškog tribunala, jer bi bili krivično odgovorni za negiranje navodnog genocida. To je loša poruka, ali prošlo je vrijeme nametanja zakona i samovolje visokog predstavnika", poručio je Kojić.

On smatra da je najava nametanja navedenog zakona završna faza projekta koji su osmislili Bošnjaci uz podršku međunarodne zajednice.

"Počelo je podizanjem optužnica protiv Srba u Haškom tribunalu i pravosuđu BiH, zatim donošenjem presuda i sada se one smatraju jedinim istorijskim činjenicama, s ciljem da Srpska bude proglašena genocidnom. Presude to ne mogu biti, jer istoriju ne mogu da pišu sudije i pravnici", zaključio je Kojić.

"Nastavak antiustavnog djelovanja visokih predstavnika u BiH"

Doktorand Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Marko Šukalo izjavio je da najava visokog predstavnika Valentina Incka da namjerava nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida predstavlja nastavak antiustavnog djelovanja visokih predstavnika u BiH.

Šukalo upozorava da u ovom slučaju verbalni delikt ne može biti krivično djelo.

"U slučaju nametanja ovakvog zakona vratili bismo se u neka mračna vremena kada je verbalni delikt bio kvalifikovan kao krivično djelo, što je u savremenom pravnom poretku apsolutno anticivilizacijski", rekao je Šukalo Srni.

On je dodao da bi eventualnim nametanjem tog zakona bio prekršen i Ustav BiH.

"Zakon koji Incko priprema, kako je sam izjavio, direktno je u suprotnosti sa opšteprihvaćenim standardima i pravilima međunarodnog prava, koja su prihvaćena i čine sastavni dio Ustava BiH. Ovim zakonom bi bio prekršen član 2, stavovi 2 i 3 Ustava BiH koji garantuju i pravo na slobodu mišljenja i izražavanja", kaže Šukalo.

On je dodao da je nedopustivo dalje antiustavno djelovanje visokog predstavnika, koji i danas direktno najavljuje kršenje Ustava, dokazujući time da u BiH i dalje vlada sila, a ne ustavni poredak.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE