• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ako Program reformi ugrožava RS, spreman sam na ostavku

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u obraćanju u Narodnoj skupšptini RS, u kojoj se na posebnoj sjednici raspravlja o Programu reformi BiH, a koji je poslan u Brisel, da je spreman da prihvati svaku odluku poslanika RS.

 Dodik: Ako Program reformi ugrožava RS, spreman sam na ostavku Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

"Spreman sam da prihvatim svaku odluku ovog parlamenta. Ako utvrdi da Program reformi BiH ugrožava interese RS, spreman sam da podnesem ostavku", rekao je Dodik.

Predložio je i da Narodna skupština RS usvoji večeras zaključak da se na nivou BiH napravi sličan dokument u vezi saradnje sa drugim vojnim savezima u svijetu.

Možda će vas zanimati

Ocijenio je da je dokument Program reformi BiH "sličan onome što je napravila Srbija".

"Sa ovim dokumentom smo uspjeli da prekinemo kontitnitet BiH ka NATO integracijama. Vratili smo RS u poziciju da je faktor odlučivanja", rekao je Dodik.

Istakao je da je ovo prvi put da član Predsjedništva BiH inicira raspravu, kao što je večerašnja u Narodnoj skupštini RS.

"NATO je jasno strukturisan i rekao je da, ako hoćete 'membership' mora da dostavite Godišnji akcioni plan i tako iz godine u godinu. Ovaj dokument se ne zove Godišnji akcioni plan. Tražio sam od njih da se jasno referišu kakav je ovo dokument. Na moju tvrdnju da je ovo moguća podvala i da može da se zove tako, a smatra ovako... Onaj koji je vodio Kvintu i glavnu riječ kazao je - blisko smo se konstultovali sa NATO-om. NATO očekuje da primi vaš plan partnerstva, a ako ćete ga vi zvati bh. Program reformi, mi ćemo ga tako primiti. NATO je ozbiljan organizacija koja bi sebi ne bi dozvolila da se igra sa takvim stvarima", rekao je danas Dodik.

Podvukao je da je on lično protiv NATO integracija, ali da nije "nerealan da se može izbjeći njihovo prisustvo".

Istakao je da u skladu sa Programom reformi BiH, Oružane snage BiH mogu da učestvuju u mirnim operacijama samo ako ih odobri Savjet bezbjednosti UN, i to samo u onim operacijama za koje postoji konsenzus u BiH.

Tvrdi da su postojali zahtjevi da OS BiH učestvuju u operacijama na Baltiku, ali da to nije odobreno, te dodao kako neće odobriti da učestvuju u vojnim operacijama u blizini ruske granice, te da dok je "ove političke strukture" ne može se desiti da OS BiH budu dio misije na Kosovu.

Kazao je kako su tri ključne riječi u Programu reformi BiH "ne prejudicira se članstvo".

"Milorad Dodik nije napravio ništa u ovom planu što je štetno za RS. Šta god planiraju napraviti štetno za RS neće proći, no pasaran", rekao je Dodik nakon čega je uslijedio aplauz poslanika vladajuće većine, te uzvici "ua" od strane opozicije.

"Da sam ja pisao dokument, pisala bi samo jedna rečenica - RS je nezavisna zemlja", poručio je Dodik.

Zatim je ponovio svoje stare izjave o "borbi za autonmiju".

"Nastavljamo borbu za našu povećanu autonomiju. Ukoliko BIH ne odgovori na naše zahtjeve poštovanju Ustava, šta imamo mi da tražimo u takvoj BiH", dodao je.

Na kraju je poručio "nećemo granicu na Drini, nećemo da budemo mimo Rusije, i nećemo da ih (NATO opa.a) moralno peremo za ono što su uradili".

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je istakao da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik "sve redm podcijenio", poslanike, NSRS, javnost, narod.

"Politika varanja koju vodi mora da doživi poraz", dodao je Šarović

Šarović, kao i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, sigurni su da je sa Programom refomi BiH trasiran put BiH u NATO savez.

"Treba prestati sa raznim izgovorima, pravdanjem i javno saopštiti da je ovo zvanični dokument koji ide u Sjevernoatlantski štab u Brisel, a ne u turističku organizaciju", kazao je Borenović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

E da hoce da se zarati samo na dva dana

K

@Darko Gdje bi se ti sakrio?

MONDO REPORTAŽE