• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Damir Nikšić osnovao novu stranku

Autor mondo

Nezavisni odbornik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić održao je juče osnivački skup svoje nove stranke koju je nazvao Ekološki slobodarski pokret (ESP).

 Damir Nikšić ESP Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U programu kojeg je objavio navodi se da je ESP stranka političke ljevice, koncipirana kao "radikalna zelena slobodarska ljevica Bosne i Hercegovine", prenosi Klix.

Stranka je, kaže se, "otvorena za socijalni kapitalizam i usmjerena u generalnom pravcu udruživanja u jedinstveni politički subjekat u obliku federacije udruženja, grupa i organizacija ekološke i slobodarske ljevice Bosne i Hercegovine i regije."

Pročitajte i ovo

Cilj je, navodi osnivač, održivi razvoj, zaštita i očuvanje životne okoline i društva od "efekata etnonacional-socijalizma, partijske berze rada stranačke države-firme, od klijentelizma, od predatorskog kapitalizma i korupcije, od kompradorske elite u službi imperijalizma, neokolonijalne okupacije i eksploatacije prirodnih i društvenih resursa".

"ESP je 'secesionistički' pokret u smislu raskida sa postojećim i pogubnim retrogradnim višedecenijskim društvenim, političkim i ekonomskim praksama i principima", ističe se, između ostalog, u programu nove Nikšićeve stranke.

Nikšić je u martu isključen iz SDP-a, nakon čega u Skupštini KS djeluje kao nezavisni odbornik. Sudeći prema javnim istupima on podržava aktuelnu Vladu Kantona Sarajevo koju predvodi Edin Forto (Naša stranka).

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE