• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi dokazi o zločinima Armije BiH

Pojavio se novi video snimak koji svjedoči o stravičnim zločinima Armije BiH nad srpskim logorašima, uglavnom civilima, u Trnovu 1992. godine.

 Novi dokazi o zločinima Armije BiH Izvor: MONDO

Film, koji je snimljen 19. avgusta 1992. godine za potrebe tadašnje Televizije Vakuf, a za koji se smatralo da je uništen, u posjedu je "Pressa RS" i poslužiće kao neoboriv dokaz o ratnim zločinima muslimanskih snaga na samom početku građanskog rata u BiH.

U filmu se vidi većina od oko stotinu zatočenika, od kojih su neki natjerani da pred kamerama pričaju o „dobrim uslovima" u zatvoru, krivici „četnika i Karadžića" za rat i „multietničkom životu" u BiH. Prema izvorima bliskim istrazi o zločinima u Trnovu, film predstavlja jedan od ključnih dokaza da ti civili nisu ubijeni u borbama koje su se vodile u toj opštini, kako tvrdi muslimanska strana, već su zarobljeni, odvedeni u logor i kasnije zvjerski pogubljeni.

Milka Golijanin, starica koja se pojavljuje u ovom filmu, ubijena je baš kao i njen suprug. Njeno tijelo je pronađeno i identifikovano poslije rata, a na ovom filmu je poslednji put viđena živa.

O užasima i zločinima koji su počinjeni u Trnovu i okolini, nakon što je muslimanska vojska u ljeto 1992. godine zauzela tu opštinu, svjedoči i nastavak filma koji prikazuje leševe ubijenih civila i vojnika, popaljene i uništene srpske kuće i zapaljenu srpsku crkvu, čiji je sveštenik Neđo Popović ubijen hicima u usta iz vatrenog oružja 10. juna 1992. Snimci ubijene stoke svjedoče da su muslimanske snage, po ulasku u Trnovo, pucale u sve što se kreće.

MUP RS je do danas nadležnim tužilaštvima podnijela tri krivične prijave i 12 dopuna tih prijava za ratne zločine koji su počinjeni u opštini Trnovo. Za sada za te zločine niko nije odgovarao.

Jedna od prvih krivičnih prijava za zločine u Trnovu podnesena je još 4. avgusta 1992. godine za masakr nad 13 civila iz porodica Cvijetić, Šehovac, Samardžija i Kravljača, koji je izvršen 7. i 8. jula 1992. godine u selima Gornja i Donja Presjenica i Strajišta. Za taj zločin terete se Ethem Edo Godinjak, predratni načelnik policije u Trnovu i ratni nosilac „zlatnog ljiljana", Hajrudin Ploskić, zvani Lelo, Munib Ademović, Hajrudin Elezović, Ismeta Kolar, zvana Nevenka, te Šefik i Hamdo Karić, zvani Hamo.

Poseban izvještaj o počinjenim ratnim zločinima u selima Trebečaj, Ledići, Lisovići, Gornja i Donja Presjenica, Strajišta, Kijevo, u naselju Trnovo i na lokalitetima Škipov gaj, Rajski do i Godinjske bare policija je podnela i 24. februara 1994. godine protiv 53 osobe bošnjačke nacionalnosti. U pomenutim selima srpski civili su svirepo ubijani, posebno u selu Ledići, gdje su pobijeni gotovo svi meštani, od djece do staraca. Maljevima i noževima u Ledićima je usmrćeno devet članova porodice Tešanović, od kojih je najmlađi Milan imao svega 11 mjeseci, a ubijeno je i deset članova porodice Vasić, među kojima i starica Savka Vasić, rođena 1914.

Prema ovoj dopuni krivične prijave, na najstrašniji način zločinci kojima je komandovao Ethem Godinjak između 7. i 10 jula 1992. godine u Gornjoj i Donjoj Presjenici i Strajištima ubili su 14 civila iz porodica Šehovac, Cvijetić, Ljuboje i Kravljača, od kojih je osam, nakon ubistva klanjem, zapaljeno u njihovim kućama.

Inspektor u timu MUP-a RS za istrage o ratnim zločinima Radovan Pejić rekao je za "Press RS" da se intenzivna istraga za Trnovo privodi kraju i da se vrlo brzo može očekivati podizanje optužnice protiv najmanje 15 osoba za koje postoji osnov sumnje da su za počinjene zločine.

U Tužilaštvu BiH su potvrdili da je formirano više predmeta o zločinima u Trnovu.

"Neki su u fazi intenzivne istrage, a drugi u fazi predistražnog postupka. Na tim predmetima radi tim tužilaca i više od toga ne mogu da kažem", rekao je Boris Grubešić, portparol tužilaštva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE