• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strane diplomate: Zatvoriti knjigu prošlosti

Šefovi britanske i njemačke diplomatije poručili političarima u BiH da "trebaju učiniti sve kako bi zatvorili knjigu prošlosti"

 Strane diplomate: Zatvoriti knjigu prošlosti Izvor: MONDO

Ministri inostranih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg i Njemačke Gvido Vestervele objavili su zajednički tekst o BiH u kome poručuju političkim liderima u BiH da "trebaju učiniti sve kako bi zatvorili knjigu prošlosti".

"Za to je potrebna fleksibilnost, kreativnost i spremnost na kompromis, te volja da se zajednički radi na pitanjima od državnog interesa", navodi se tekstu britanske Ambasada u BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH koji je proslijeđen medijima.

Ministri navode da takav čin traži preduzimanje neophodnih koraka da bi se zemlja približila EU, kao i preusmjeravanje fokusa sa određenih interesa jedne etničke grupe na zajedničke interese zemlje.

"Obojica smo ministri inostranih poslova u koalicionim vladama u našim zemljama i znamo šta je potrebno da se različitosti ostave po strani i da se sarađuje sa političkim oponentima da bi se izgradila bolja budućnost za naše zemlje", navode Hejg i Vestervele.

Oni su pozvali lidere BiH da konstruktivno sarađuju jedni sa drugima kao i sa EU, NATO-om i ostatkom međunarodne zajednice.

"BiH zaslužuje sigurnu i prosperitetnu budućnost u EU. Za to joj treba odlučnost, kompromis i istinsko vođstvo. Mi ćemo podržati građane i raditi sa liderima koji su okrenuti ka budućnosti, a ne prošlosti. BiH ima jasnu evropsku perspektivu, ali put ka Evropi vodi preko unutrašnjeg dijaloga i jedinstva zemlje", navodi se u tekstu.

Hejg i Vestervele ističu da je BiH suverena evropska država, smještena u srcu Evrope, te da njeni građani dijele zajedničku evropsku prošlost i zaslužuju evropsku budućnost - budućnost u kojoj svi građani BiH putuju u EU bez viza, u kojoj mogu prodavati svoje proizvode na tržištu Unije, obrazovati se, zarađivati pristojne plate i osjećati se sigurno.

Kao primjer uspješno integrisane zemlje u EU, navedena je Slovenija koja je, prema njihovoj ocjeni, uzor ekonomskog uspjeha i stabilnosti, sa izvrsnom infrastrukturom, dobro obrazovanom radnom snagom, najvišim BDP-om po stanovniku u centralnoj Evropi i sa svim prednostima napredne članice EU.

"A ipak građanima BiH svih etničkih pripadnosti se uskraćuje ista dobrobit. Ne zato što je EU zatvorila vrata pred nosom ovoj zemlji. EU je konzistentno pokazivala svoju predanost BiH tokom protekle decenije političkom podrškom, diplomatskim naporima i finansiranjem projekata s ciljem poboljšanja kapaciteta javnih institucija i jačanja civilnog društva", ističu Hejg i Vestervele.

Ministri ocjenjuju da BiH izgleda znatno drugačije 15 godina nakon tragičnog konflikta devedesetih godina prošlog vijeka, ali da još veliki broj građana BiH napušta domovinu u potrazi za poslom i sigurnošću na nekom drugom mjestu.

"Naš argument je da je glavni razlog ovakve situacije to što politički predstavnici BiH nisu uspjeli da rade u interesu svih građana BiH. Veći prioritet dat je lokalizmu, nacionalizmu i uskim interesima umjesto dobrobiti svih ljudi ove zemlje", navode ministri inostranih poslova Njemačke i Velike Britanije.

Prema njihovoj ocjeni, napredak zemlje prema EU i NATO-u usporen je zbog zastoja u vezi sa ključnim reformskim prioritetima, a pristup finansiranju MMF-a i Svjetske banke zbog neispunjavanja reformskih uslova. "Ovo obeshrabruje potencijalne strane investitore, jer upoređuju prilike u BiH sa onima u drugim zemljama. Iz iskustva u našim zemljama znamo da su strane investicije ključna podrška za uspjeh ekonomije", ističe se u tekstu.

Hejg i Vestervele naglašavaju da su zbog ovih razloga izbori 3. oktobra u BiH od krucijalnog značaja, te da izabranim političarima treba biti poslata jasna poruka da se od njih očekuje da unaprijede zemlju i da je socijalno i ekonomski poboljšaju, kao i da će biti ocjenjivani "na osnovu postignutih, a ne blokiranih reformi".

"Naša poruka građanima BiH jeste da su naše zemlje iskrene u želji da vam pomognu i pruže podršku, ali da bi taj proces bio uspješan, trebaju nam lideri čiji je izbor da rade sa nama na ispunjenju cilja - integracija u EU", poručuju ministri inostranih poslova Velike Britanije i Njemačke.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE