• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Crnadak ostavio MIP bez Srba

Izvor MONDO/Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su Igor Crnadak i PDP ostavili Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu miinstara bez ijednog Srbina na prvih šest čelnih pozicija

 Dodik: Crnadak ostavio MIP bez Srba Izvor: Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su Igor Crnadak i PDP ostavili Ministarstvo inostranih poslova (MIP) u Savjetu miinstara bez ijednog Srbina na prvih šest čelnih pozicija, zbog čega Srpska ima problem sa radom te zajedničke institucije čiji rukovodioci pričaju loše o Republici.

Dodik je Crnatka optužio da je kao bivši ministar inostranih poslova i radeći u nekim drugim institucijama djelovao prema nalozima stranaca, navodeći da o tome svjedoči i ranija situacija u Savjetu ministara kada je Srpskoj nanesena ogromna šteta pričom o paravojnim formacijama.

Možda će vas zanimati

Replicirajući Crnadku, koji je poslanik PDP-a, Dodik je rekao da i Bisera Turković, koja je sada na čelu MIP-a, priča loše o Srpskoj strancima i stranim ambasadorima.

"Mi sada imamo problem u tome što ne znamo šta radi ta ministarka. I danas, kada lider SDA Bakir Izetbegović napada Srbiju i sve srpsko, SDS i PDP sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu parlamenta BiH glasaju za Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ u sadašnjem sastavu. Glasate nekoliko dana nakon postignutog jedinstva u Srpskoj i usaglašenih zaključaka Narodne skupštine sa onima koji su izbacili iz Sarajeva 150.000 Srba, koji drže priču o žrtvi... Vi ste jedna peta kolona", rekao je Dodik.

On je ponovio da pomenuti zakon u vezi sa VSTS-om neće proći u Domu naroda parlamenta BiH, poručivši da će na izborima objasniti narodu Srpske zašto opozicija nije za jedinstvo kada je riječ o ključnim pitanjima za Srbe u BiH.

Dodik je ponovio da opoziciju u Srpskoj boli što više nisu u Savjetu ministara i na vlasti u zajedničkim institucijama, čemu se i dalje nadaju.

On je rekao da prema prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH tri sudije, koji čine postojeću kvotu stranih sudija, treba da bira Predsjedništvo, a potvrđuje Dom naroda parlamenta BiH.

"Zato jer Ustav propisuje da dvoje bira Srpska, četiri FBiH, a tri predsjednik Evropskog suda. Da bi Srpska promijenila na tri, mora promijeniti Ustav, ali ne možemo doći do zakona, a kamoli do Ustava", pojasnio je Dodik tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o svojim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom.

"Godinama se zalažem za reformu pravosuđa BiH"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da se godinama zalaže za reformu pravosuđa u BiH i da nije prvi put pokrenuto pitanje Ustavng suda BiH.

"I ranije smo o ovome razgovarali sa HDZ-om BiH i pokušali sa drugima u BiH da rješavamo ovo pitanje", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da su poslanici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas postupili izdajnički u uslovima kada lideri SDA Bakir Izetbegović, SBB Fahrudin Radončić i DF Željko Komšić drže lekciju srpskom narodu.

Dodik kaže da opozicija, ukoliko ima hrabrosti, treba potpisati inicijativu da bude povučena saglasnost Srpske za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

"Ja sam za ovo, a hoćete li vi glasati? Odluka za koju ste danas glasali u parlamentu BiH je štetna zato što je oslabljena Srpska u pregovaračkoj poziciji. Vi ne shvatate bazične stvari", poručio je Dodik opoziciji.

On je ponovio da iza sebe ostavlja mnoge značajne projekte u Republici Srpskoj i da će u narednom periodu još mnogi biti realizovani.

Dodik je naveo da su izgrađene bolnice u Srpskoj (Bijeljina, Istočno Sarajevo, Nevesinje), značajne putne komunikacije /Čemerno, auto-putevi/, zgrade Vlade i Radio-televizije Republike Srpske, revitalizovana Jahorina i ostali značajni projekti, te upitao opoziciju šta je uradila kada je bila vlast.

Crnadak: Ne umanjivati značaj mehanizma zaštite vitalnog interesa

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak izjavio je večeras da ova partija neće biti protiv onoga što je predloženo za posebnu skupštinsku sjednicu jer želi dati podršku mehanizmu zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Najvažnije je da bude zaštićen vitalni interes Republike Srpske, ali ovaj mehanizam se umanjuje kada se poteže za pitanje dolaska predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića", rekao je Crnadak novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On smatra da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik taksativnim nabrajanjem šta je sve urađeno u Srpskoj od 2006. godine "urušava ugled Narodne skupštine".

"Ovakvo ponašanje je do sada nezabilježeno, jer više od dva časa Dodik priča mimo teme i ne odgovara na pitanja opozicije zašto je vladajuća većina odustala od zaključaka Narodne skupštine o Ustavnom sudu BiH. Zašto je Ustavni sud BiH, nakon skupštinske sjednice donio odluku o zemljištu u centru Banjaluke, a primjera još ima", dodao je Crnadak.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Opet ce srpska nesloga dovesti narod u propast. Sta se treba dogoditi da Srbi u borbi za svoj opstanak i boljitak jednako misle.? Sve sto se dogadja RS i srpskom narodu krivi su politicari. Narod je stvarao Republiku, a politicari ce je unistiti.

MONDO REPORTAŽE