• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik se obratio poslanicima, počela rasprava

Autor MONDO/Brankica Spasenić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u uvodnom izlaganju na 10. posebnoj sjednici NSRS da posjeta predsjednika Crne Gore BiH treba da se odloži do smirivanja situacije u Crnoj Gori.

 Dodik se obratio poslanicima, počela rasprava Izvor: Srna

Ocijenio je da nije najbolji trenutak za Đukanovićevu posjetu zbog "ugrožavanja srpskih nacionalnih prava" i to u jeku krize koja je uzrokovana ugrožavanjem prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda.

Kazao je da je predsjednik Crne Gore imao priliku da ranije posjeti BiH, ali do to nije učinio.

"Nisam bio protiv posjete nego protiv posjete u ovom trenutku, jer se Crna Gora suočava sa ozbiljnim izazovima", rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

On je ocijenio da je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti usmjeren protiv SPC.

"Očigledno da je smišljeno da se zakonom atakuje na imovinu SPC i tako, a kao što je i sam predsjednik Crne Gore rekao stranim centrima moći, zaokružni državni projekat Crne Gore", dodao je Dodik.

Dodik je pozvao poslanike da većinom glasova podrže njegov stav koji je iznio u Predsjedništvu BIH i da se tako "solidarišu sa srpskim narodom i SPC u Crnoj Gori", te naglasio kako "ne želi polemiku".

"Bilo bi dobro da ovakve odluke, koje se povuku kao vitalni nacionalni interes zbog preglasavanja, ne budu predmet turbulencija u NSRS", kazao je Dodik.

Govoreći o drugoj odluci koja je danas pred poslanicima skupštine RS, Dodik je kazao da Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Fronteks) takođe ugrožava vitalni nacionalni interes RS.

"Mislim da je ta odluka štetna za čitavu BiH. BiH ne može da istrpi ovaj priliv migranata, preko 3000 na mjesečnom nivou, a govori se i o dalekom većem broju. Očigledno je da će ta stvar eskalirati. BiH nije učestvovala u stvaranju migrantske krize i ne treba da ima posljedice", kazao je Dodik.

Rekao je i da je prethodni saziv Savjeta ministara BiH odlučio da "manjkav sporazum" dostave Predsjedništvu BiH.

"Ne možemo da prihvatimo da MUP RS ne bude uključen, a nije bio. Prethodna struktura je izmanipulisala EU i ugrozili su vitalni interes RS. Tražili smo stav naše policije i dobili negativan stav", rekao je Dodik.

Zatražio je da se u tom pogledu pošalje poruka da je „RS spremna da razgovara ali uz jasne garancije zaštite njenih interesa“.

Na početku rasprave, poslanik PDP-a Jelena Trivić je Dodiku poručila da je licemjeran, te da je umjesto u NSRS, sve što je rekao mogao reći Đukanoviću u lice.

"Ali ne znate na kakvu ćete reakciju naići jer ste imali veze i zalagali se za nezavisnost Crne Gore", poručila je Trivić.

Upitala ga je i šta je sa "Sretenjskom deklaracijom" o zaštiti položaja Srba u regionu koju je takođe najavljivao.

"Toliko ste stvari najavili i od toliko odustali, da to čovjek više ne može da nabroji. Vi miješate pojam jedinstva i jednoumlja", rekla je Trivić.

Dodik joj je odmah odgovorio i uzvratio da mu ne može ona govoriti o licemjerju, kao i da je očigledno da "detaljno prati njegov rad".

"Imate pravo da mislite šta hoćete, ali bi bilo nepristojno kada bih i ja vam rekao da lažete. Možete namjestiti ciničan osmijeh kako hoćete", porčio je Dodik Trivićevoj.

Poručio je da se on "nije bojao ni u State departmentu, a kamoli da se boji Đukanovića".

"Nikada nisam imao nijedan dogovor s njim niti posao sa Milom Đukanovićem. Nemam imovinu u Crnoj Gori", kazao je Dodik.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE