• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je i kome Zatler pisao prije posebne sjednice NSRS?

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Pojedini poslanici Narodne skupštine Republike Srpske prije posljednje posebne sjednice dobili su pismo koje je potpisao šef delegacje EU u BiH Johan Zatler. Ipak, izgleda da pismo nisu dobili svi.

 Šta je i kome Zatler pisao prije posebne sjednice NSRS? Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Pismo je naslovljeno za šefove klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali izgleda da ga nisu svi šefovi klubova dobili.

''Dobili smo pismo, a ja sam o tome govorio i tokom sjednice,'' potvrdio je Igor Žunić, šef kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, za Mondo.

Njegov kolega iz Srpske demokratske stranke, Miladin Stanić, kaže da pismo nije dobio.

''Mi ga nismo imali u materijalima. Ja sam poslanik Narodne skupštine, nisam Zatlerov,'' kategorično tvrdi Stanić.

Dragan Čavić, predsjednik kluba poslanika Narodnog demokratskog pokreta, takođe kaže da nije dobio, ali je potvrdio da jeste vidio pismo iz Delegacije EU.

Poslanik Partije demokratskog progresa, Draško Stanivuković, objašnjava da je pismo stiglo u Klub poslanika PDP i da je sekretar kluba dostavio pismo poslanicima.

U Kancelariji za odnose s javnošću Delegacije EU u BiH niko se nije javio na dostupni broj telefona da prokomentariše da li je ovakva korespodencija sa poslanicima uobičajena.

U pismu, u koje je Mondo imao uvid, šef delegacije EU u BiH, Johan Zatler, opisuje značaja modela statusnog sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu Fronteks (Frontex) te žal zbog toga što je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog ovog sporazuma.

Navodi se da je BiH sarađivala sa Fronteksom u protekloj deceniji i da je važno da se ta saradnja nastavi, a ističe se da bi sporazum omogućio Fronteksu da pomogne BiH u upravljanju granicama pomoću zajedničkih operacija kako bi se pojačali kapaciteti u rješavanju problema ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala. Podsjeća se da su Srbija i Crna Gora ratifikovale sporazume u novembru 2019. 

''Ako NSRS potvrdi vitalni nacionalni interes o sporazumu sa Frontexom sa dvije trećine glasova, sporazum neće stupiti na snagu, a to je nešto zbog čega će EU duboko žaliti,'' navodi se u Zatlerovom pismu.

Izvor: MONDO

Poslanici su na posebnoj sjednici NSRS održanoj u srijedu i četvrtak u prvim časovima poslije ponoći potvrdili izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese RS. 

Poslanici su potvrdili i Dodikovu izjavu prema kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH 2. i 3. marta usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Narodna skupština je usvojila i dva zaključka o sporazumu sa Frontekstom. U prvom se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanjima Fronteksa u najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešće Ministarstva unutrašnjih poslova RS, budući da je u nadležnosti MUP-a najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da, u skladu sa ovlašćenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH I EU o djelovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih tijela Republike Srpske.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici. Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE