• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici o ukidanju „bijelog hljeba“ u RS, dio opozicije najavio podršku

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS počeli su danas raspravu o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, a kojim je predviđeno ukidanje “bijelog hljeba“.

 Bijeli hljeb Narodna skupština RS Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Predlagač zakonskih izmjena je potpredsjednik Narodne skupštine RS i poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković, koji je naveo da se ovim sprečava da izabrana lica po prestanku funkcije nastave dobijati platu.

Naveo je podatak da je 2014. godine preko 50 izabranih funkcionera koristilo ovu privilegiju , a na kraju prošlog mandata, 2018. godine, ukupno 37 ministara, poslanika i delegata tražilo „bijeli hljeb“, za šta je na mjesečnom nivou izdvajano oko 100.000 KM.

Pročitajte i ovo

"Imali su pravo da šest mjeseci dobijaju platu iako je nisu zaradili. To je sve ukupno građane koštalo oko milion KM. Nije rijetkost da neki i zloupotrebljavaju ovu privilegiju. Ukidanjem ili značajnim redukovanjem, bila bi ostvarena značajna ušteda, a taj novac bi bio upotrijebljen na stavke koje su važnije za građane," istakao je Petković.

Podršku ukidanju „bijelog hljeba“ odmah na početku rasprave su najavili iz opozicionog PDP-a, ali i predložili da se donese zakonsko rješenje po principu „jedan čovjek - jedna plata“.

"Nadam se da će ove godine jednom za svagda biti ukinut „bijeli hljeb“. Ukupno 41 poslanik ovdje ima dodatni posao što je oko 80.000 mjesečno, odnosno oko četiri miliona maraka samo za ovaj mandat. Zato predlažemo 'jedan čovjek - jedna plata', " kazao je Draško Stanivuković (PDP).

Nedeljko Glamočak (SDS) kazao je da je Vlada RS Odboru za zakonodavtsvo NSRS dostavila negativno mišljenje na Petkovićev prijedlog, obrazlažući da, između ostalog, zadire u oko pet ili šest zakona koji regulišu ovu materiju.

Glamočak je podsjetio i da je poslanik Adam Šukalo u prehodnom mandatu takođe predlagao ukidanje „bijelog hljeba“, ali da su vladajući to tada ocijenili kao „populizam“.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić je danas rekao da oni neće podržati ovaj prijedlog.

"SNSD neće podržati. Ne zato što ne želimo da napravimo uštede, nego zato što mjera mora biti sistematska, u paketu, i mora obuhvatiti nekoliko zakona koji će regulisati ovu oblast," rekao je Žunić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE