• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Predložene mjere PDP-a jeftini populizam

Autor mondo.ba/SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je oštro kritikovao predložene mjere banjalučkog PDP-a za pomoć privredi

 Radojičić: Predložene mjere PDP-a jeftini populizam Izvor: Srna, Градска управа Ба

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da su predložene mjere banjalučkog PDP-a za pomoć privredi "jeftini i nestručni populizam", kojim se čak predviđa i ukidanje lokalnih izbora u ovom gradu.

Tokom današnje sjednice gradskog parlamenta, na kojem je usvojen paket pomoći privredi u iznosu od osam miliona KM, Radojičić je oštro kritikovao prijedloge PDP-a koje je okarakterisao "nestručnim, prepunim neustavnih i nezakonitih obećanja, te potpuno nesprovodivim u praksi".

Možda će vas zanimati

Radojičić je naglasio da prijedlog PDP-a predviđa i ukidanje budžetske stavke od 626.000 KM koja služi za troškove lokalnih izbora, odnosno biračke odbore i ostale brojne troškove.

"Drugim riječima, traži se ukidanje lokalnih izbora jer su predvidjeli ukidanje stavke za izbore koja je ove godine pojedinačno najveća u ostalim neklasifikovanim rashodima. Moram, nažalost, reći da u svom životu, a u parlamentu sam proveo 14 godina i tri godine kao gradonačelnik, nikada nisam vidio ni sličan prijedlog, koji kroz svega šest rečenica mijenja zakone, podzakonske akte, ulazi u sukob sa ustavom i iz aviona dijeli neke novce za koje nije rečeno ni odakle ni kako", rekao je Radojičić.

Kada bi bio prihvaćen prijedlog PDP-a, gradonačelnik Banjaluke ukazao je da bi bilo ukinuto plaćanje pošte i platnog prometa, vozila i zaposleni ne bi bili osigurani, bila bi obustavljena sva plaćanja Geodetskoj upravi, što bi dovelo do prestanka svih javnih radova, ugasili bi sve računare jer bi ostali bez para za licence.

"Takođe, ostali bi i bez protivgradne zaštite, bez čišćenja snijega, mjerenja aerozagađenja i koncentracije polena, zdravstvene zaštite sportista, ugasili bi javnu rasvjetu, čišćenje grada i košenje trave, te, povrh svega, ostali i bez izbora", naglasio je Radojičić.

MJERE PDP-a ZA PODRŠKU PRIVREDI

Gradski odbor PDP-a Banjaluka uputio je Skupštini grada Banjaluka odluku o usvajanju mjera za podršku privredi zbog posljedica epidemije virusa korona, kojom se predviđa da će poslovnim subjektima, na koje se odnosi odluka o zabrani rada, proporcionalno biti smanjeno plaćanje mjesečnih i godišnjih komunalnih naknada i taksi.

"Za period trajanja zabrane rada svim poslovnim subjektima na koje se ta zabrana odnosi, bez obzira na njihov pravni oblik i bez obzira na vlasničku strukturu, proporcionalno se smanjuje plaćanje svih mjesečnih i godišnjih komunalnih naknada i taksi, osim u slučaju da ispunjavaju kriterijume za veća oslobođenja plaćanja pojedinih naknada i taksi kako je predviđeno ovom odlukom", saopšteno je iz PDP-a.

Mjere koje predlaže PDP, a koje je Skupštini grada dostavio odbornik PDP-a Jovo Savanović, predviđaju da svi poslovni subjekti na teritoriji grada sa godišnjim prihodom manjim od milion KM budu oslobođeni plaćanja komunalne takse za isticanje firme za 2020. godinu.

"Svi poslovni subjekti koji se bave ugostiteljskom djelatnošću na teritoriji Banjaluke sa godišnjim prihodom manjim od 500.000 KM biće oslobođeni plaćanja komunalne takse za priređivanje muzičkih programa u ugostiteljskim objektima u 2020. godini", dodaje se u saopštenju.

PDP predlaže i da svi poslovni subjekti sa godišnjim prihodom manjim od 500.000 KM budu oslobođeni plaćanja komunalne takse za korišćenje reklamnih panoa i drugih reklamnih materijala u ovoj godini, kao i plaćanja svih administrativnih taksi koje se odnose na izdavanje lokacijskih uslova, kao i rješenja iz oblasti preduzetništva.

"Svim poslovnim subjektima na teritoriji grada kojima je zabranjen rad, a koji za vrijeme epidemije ne otpuste radnike, biće isplaćena subvencija u iznosu od 500 KM po radniku mjesečno, a za cijelo vrijeme trajanja epidemije, počev od 1. aprila", navodi se u saopštenju PDP-a.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iskren

Ko god je iskren u ovom gradu reći ce da izbori ni ne trebaju vec ustedu napraviti tako sto ce se pustiti Igora da odradi jos 4 godine. Ovako potrosice se silne pare za kampanju i pljuvace se medjusobno, a poslije izbora 1000% opet cemo doci na isto sto sad imamo.

MONDO REPORTAŽE