• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD, SDA, HDZ i MMF postigli dogovor "težak" 330 miliona evra

Autor Agencije

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA dogovorili su sa zvaničnicima EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) deblokadu 330 miliona evra namijenjenih BiH.

 SNSD, SDA, HDZ i MMF postigli dogovor "težak" 330 miliona evra Izvor: FENA/Ilustracija

Sastanak lidera tri stranke Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića sa evropskim i zvaničnicima MMF-a održan je u Sarajevu.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da vanredna vremena zahtijevaju i određena vanredna rješenja, te da je veoma važno da su lideri političkih stranaka postigli saglasnosti o raspodjeli sredstava od MMF-a u iznosu od 330 miliona evra namijenjenog BiH za borbu protiv virusa korona.

"BiH je do sada pružala otpor virusu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja. Upravo sam iz tog razloga zajedno sa svojim kolegom američkim ambasadorom Erikom Nelsonom danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojem su postignuti važni dogovori u vezi sa mjerama i daljeg odgovora na epidemiju u socio-ekonomskom smislu", rekao je Satler novinarima nakon sastanka sa liderima SNSD, HDZ i SDA.

On je naglasio da je postignuta saglasnost o formiranju kooordinacionog tijela koje će u svom sastavu okupiti članove Fiskalnog savjeta i predstavnike drugih nadležnih institucija sa fokusom na socio-ekonomske mjere.

Pored lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA sa zvaničnicima EU i MMF-a prisustvovali su i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, te predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić.

DODIK: SRPSKOJ 38 ODSTO SREDSTAVA

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska dobila 38 odsto sredstava od 330 miliona evra iz novog kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Dodik je rekao da je lider SDA Bakir Izetbegović insistirao da Srpska dobije 30 odsto.

On je dodao da po pola procenta od Republike Srpske i Federacije BiH ide za Brčko distrikt.

Dodik je rekao da će sredstva koja dobije Srpska biti dio garantnog fonda za oporavak malih i srednjih preduzeća poslije epidemije virusa korona.

"Pozivam poslodavce da ne otpuštaju radnike, oni koji otpuštaju radnike neće moći da računaju na našu podršku", rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

Tagovi

MMF

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE