• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika umiješana u procesuiranje ratnih zločina

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović ocijenio je nedopustivim prijem Jurišića u zgradi Predsjedništva BiH.

 Politika umiješana u procesuiranje ratnih zločina Izvor: MONDO

Odlukom da priredi prijem za Iliju Jurišića, osumnjičenog za ratni zločin u Tuzlanskoj koloni, 15. maja 1992. godine, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, još jednom je pokazao da je politika i te kako umiješana u procesuiranje ratnih zločina, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović, koji je nedopustivim ocijenio prijem Jurišića u zgradi Predsjedništva BiH.

"Posebno je to nedopustivo sada kada je postupak protiv Jurišića vraćen na početak i kada mu je omogućeno da se brani sa slobode. Na ovaj način Komšić je pokazao da se direktno stavlja u zaštitu osumnjičenih za ratne zločine u BiH", rekao je Velimirović za "Fokus".

Staša Košarac, rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nes-talih lica RS, rekao je da je Komšić "još jednom pokazao pravo lice", te da je "očigledno da štiti one, za koje postoje dokazi da su umiješani i odgovorni za ratne zločine".

"Komšić podstiče bijes i gnjev srpskog naroda i dodaje so na ranu porodicama srpskih žrtava. Na ovaj način pokušava da dobije još poena kod Bošnjaka i da opravda svoju političku poziciju, s obzirom da Komšić u BiH nema podršku svog hrvatskog naroda", istakao je Košarac.

Boro Peulić, potpredsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekao je da je nedopustivo da Komšić podržava osumnjičenog za ratni zločin i da se politika miješa u cijeli slučaj. "Jurišić nije oslobođen odgovornosti i on se ne može uzdizati medu heroje, što sada radi Komšić. Hrvatski član Predsjedništva BiH ovakve poteze radi na štetu dobrih odnosa u BiH i stvara nezadovoljstvo kod srpskog naroda", rekao je Peulić.

Komšić je juče u svojoj kancelariji primio Iliju Jurišića, bivšeg predsjedavajućeg Opštinskog savjeta Tuzla, koji je u zatvoru proveo tri i po godine, nakon čega je odlukom Sudskog vijeća Apelacionog suda u Beogradu pušten na slobodu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE