• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vize se ukidaju, a uvode kontrolni mehanizmi?

Nakon ukidanja viza građanima BiH i Albanije EU će uvesti dva kontrolna mehanizma - "mehanizam ranog upozorenja" i "monitoring", saznaje Srna

 Vize se ukidaju, a uvode kontrolni mehanizmi? Izvor: MONDO

I dalje se među članicama Evropske unije vode razgovori o liberalizaciji viznog režima za BiH i Albaniju, iako je trebalo da budu završeni pred ovu, oktobarsku sjednicu Savjeta ministara EU, javio je dopisnik Srne.

Razgovori se vode o dva kontrolna mehanizma koja su tražile tri članice EU, saznaje Srna od francuskog i njemačkog diplomatskog izvora.

Francuska, Holandija i Danska tražile su od Evropske komisije da razradi kontrolne mehanizme koji će služiti osjećaju bezbjednosti tih članica, ali i cijele EU, da vize nisu ukinute kao diplomatski poklon, nego kao rezultat poštivanja standarda, kažu evropske diplomate.

Povod je što je EU nezadovoljna "jednom zapadnobalkanskom zemljom kojoj su vize prije godinu dana ukinute, ali ona ne sprovodi dovoljno odlučno politiku zaustavljanja tražioca azila", kaže njemački diplomata.

Diplomata je rekao da nisu toliko problem stanovnici te zemlje, koliko tražioci azila iz neevropskih zemalja koji žele ući u EU. Zbog toga su Srbiju i Makedoniju posjetile ekspertske grupe koje su se interesovale kako se poštuju ranije postavljeni standardi.

"Nikako ne želimo da nam se to ponovi sa BiH ili sa Albanijom", rekao je diplomata, ali nije želio precizirati da li su brige EU više koncentrisane na BiH ili na Albaniju.

Dva kontrolna mehanizma koja razrađuje Evropska komisija biće "mehanizam ranog upozorenja" i "monitoring" i odnosiće se na cijeli region, a ne samo na BiH i na Albaniju, saznaje Srna iz evropskih izvora.

Prvi, mehanizam ranog upozorenja, trebalo bi da se aktivira kad se primijeti da standardi koji su bili dogovoreni u periodu uspostavljanja viza slabe ili da nisu dovoljni za neke neželjene pojave, na primjer za ulazak tražioca azila iz neevropskih zemalja. Ovaj mehanizam je standardna procedura kada EU automatski može da reaguje, a ne mora da čeka političke odluke.

Monitoringom će se provjeravati da li se poštuju standardi.

Međutim, sada, kad je postignut dogovor o ova dva mehanizma, Francuska neće imati nikakve rezerve na ukidanje viza za dvije zemlje, nezvanično kažu diplomate. Zvanično, Francuska bi trebalo da se izjasni naredne sedmice.

O BEZVIZNOM REŽIMU 8. NOVEMBRA

Komisija za spoljne poslove Savjeta EU na današnjoj sjednici u Luksemburgu istakla je namjeru da 8. novembra donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

Komisija je još jednom podvukla podršku liberalizaciji viznog režima na osnovu ispunjavanja svih kriterijuma i podsjetila na glasanje o ovom pitanju na nivou Evropskog parlamenta, održano 7. oktobra.

Savjet EU pozdravio je veći odziv birača, te provođenje opštih izbora u BiH održanih 3. oktobra, koji su, prema preliminarnoj ocjeni OEBS-a/ODIHR-a i njihove Međunarodne izborne posmatračke misije, generalno provedeni u skladu sa međunarodnim standardima.

"Savjet je još jednom istakao svoju nedvosmislenu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH i, takođe, još jednom potvrdilo svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i jedinstvene zemlje", navodi se u zaključcima sa sjednice koji se odnose na zapadni Balkan.

Savjet EU navodi da 15 godina nakon potpisivanja Dejtonsko-Pariskih mirovnih ugovora građani BiHzaslužuju da njihova zemlja napravi iskorak u kvalitativnom smislu na putu evropskih integracija.

"Politički lideri se sada moraju konstruktivno uključiti u politički dijalog i formirati nove organe vlasti koji će u samom središtu svojih programa imati aktivnosti vezane za približavanje Evropskoj uniji", navodi se u zaključcima.

Savjet EU navodi da politički lideri u BiH imaju osnovnu odgovornost da postignu konkretan i očigledan napredak, uključujući i napredovanje na putu evropskih integracija, i da to učine u duhu kompromisa i kolektivnog i konstruktivnog djelovanja, pri tome se uzdržavajući od korišćenja retorike koje navodi na podjele i od provođenja aktivnosti koje bi mogle naštetiti interesima građana BiH.

"BiH je već pokazala da je sposobna ispuniti svoje obaveze ukoliko za to postoji politička volja. EU je spremna da ponudi svoju pomoć za provođenje hitno potrebnih reformi, uključujući i pomoć putem svog budućeg značajnijeg prisustva u BiH. Ova zemlja ne može sebi dozvoliti da izgubi još vremena", navodi se u zaključcima.

Podsjećajući na svoje zaključke od 25. januara vezane za operaciju "Altea", Savjet je potvrdio opredjeljenje EU da nastavi provođenje svoje izvršne vojne uloge u cilju pružanja podrške naporima koje BiH preduzima kako bi održala postignuti nivo bezbjednosti u okviru obnovljenog mandata UN, kao i da, na osnovu uspjeha ostvarenih u okviru ove operacije, nastavi sa pružanjem podrške u cilju izgradnje institucija i provođenja obuke, bez korišćenja izvršnog mandata, kako bi dala doprinos u procesu jačanja lokalne odgovornosti i sposobnosti.

Savjet se saglasio da će redovno razmatrati odvijanje ove operacije, uključujući i procjenjivanje stanja na osnovu situacije na terenu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE