• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CCI: Najteže se živi u Foči

Građani najlošije žive u Foči i Doboju, a najbolje u Banjaluci, dok u FBiH najkvalitetniji život imaju žitelji opštine Novo Sarajevo.

 CCI: Najteže se živi u Foči  Izvor: MONDO

Kvalitet života građana u RS je najlošiji u Foči i Doboju, a najbolji u Banjaluci. U FBiH najlošije se živi u Mostaru i Livnu, a najkvalitetniji život imaju žitelji opštine Novo Sarajevo, podaci su istraživanja Centra civilnih inicijativa u 14 lokalnih zajednica, prenosi "EuroBlic".

Iz CCI BiH su poručili da u ovoj godini nijedna od ovih opština nije učinila ništa da smanji glomazni birokratski aparat, a teško punjenje budžeta ukazuje da im do kraja godine sljeduje rebalanse. Osim toga, zbog povećanog broj zahtjeva, u većini opština neće biti dovoljno novca za socijalna davanja. Istovremeno, iz CCI-a su upozorili da je problem nezaposlenosti najizraženiji u Livnu, gdje na osam stanovnika dolazi samo jedan zaposlen. U Foči je na 6,5 žitelja zaposlena jedna osoba.

„Situacija u Foči se drastično pogoršala, a veća nezaposlenosti primjetna je i u Doboju gde je za 20 odsto lošija situacija nego lane“, upozorila je portparol CCI BiH Majda Behrem Stojanov. Ona je naglasila da su opštine vrlo malo učinile na smanjenju plata administraciji i izdataka za odborničke paušale.

„Po glomaznosti adminsitracije prednjače Mostar i Trebinje, gde na 200 stanovnika dolazi jedan činovnik, a po platama administracije prednjače Doboj i Tuzla, gdje su ta izdavajanja porasla sa 18 na 30 odsto, odnosno sa 19 na 26 odsto. Doboj je i dalje prvi po visini odborničkih naknada koje su trenutno iznose 890 KM!“, kazala je Behrem Stojanov.

Projekt menadžer CCI BiH Siniša Bencun upozorio je da su rezultati istraživanja pokazali da Novo Sarajevo, Zenica i Tuzla izdvajaju manje od tri odsto budžeta za obrazovanje, a i bijeljinske opštinske vlasti su u odnosu na 2008. prepolovile sredstva za obrazovanje.

“Izdvajanja za subvencionisanje boravka djece u privatnim vrtićima smanjena su sa planiranih 250.000 KM na 50.000 KM“, upozorio je Bencun. On je rekao da je po broju ljekara po stanovniku najlošija situacija u Banjaluci i Livnu, gdje je na oko 2.700 stanovnika samo jedan porodični ljekar.

Istraživanja CCI BiH pokazala su da stanovnici Bijeljine najviše polaćaju vodu i kanalizaciju, čak 2,04 KM, dok Zeničani istu uslugu plaćaju svega 0,60 KM po metru kubnom. U većini opština u odnosu na 2009. poskupeo je odvoz smeća, a voda je poskupela u Bijeljini, Tuzli, Livnu, Širokom Brijegu i Trebinju. Najjeftinije grijanje plaćaju Dobojlije, dok Travničani plaćaju najskuplje – 3,26 KM po kvadratu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE