• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić osporavao iskaz svjedoka

Karadžić osporavao svjedočenje policajca Dragana Miokovića da je Vojska RS ispalila granate koje su 1994. ubile tri civila u Sarajevu

 Karadžić osporavao iskaz svjedoka Izvor: MONDO

Optuženi Radovan Karadžić osporavao je danas pred Tribunalom u Hagu svjedočenje sarajevskog policajca Dragana Miokovića da je granate koje su u novembru 1994. u Sarajevu ubile tri civila, ispalila Vojska Republike Srpske, ali Mioković je ostao pri tom iskazu.

Tadašnji predsjednik RS optužen je za terorisanje civila u Sarajevu sistematskim granatiranjem i snajperskim napadima 1992-95. godine.

Tvrdnji Miokovića, šefa tima za istragu o eksplozija u Livanjskoj ulici, 8. novembra 1994, da su granate ispaljene sa srpskih položaja, Karadžić je suprotstavio nalaz francuskog Unprofora da su projektili doleteli sa pozicija Armije BiH.

Mioković je odgovorio da je razlika u nalazima sarajevskih istražitelja i Unprofora bila posljedica primjene različitih tablica o eksplozivnom punjenju granata.

Na primjedbu Karadžića da je Unprofor ostao pri svom nalazu, Mioković je izjavio da nikada nije vidio konačni rezultat istrage misije UN i da ga, s profesionalnog stanovišta, to nije ni zanimalo.

Svjedok je potvrdio da na dan eksplozija nije dozvolio francuskom oficiru Unprofora pristup licu mjesta zato što se ranije dešavalo da "plavi šlemovi" stignu prvi i odnesu dokazni materijal, onemogućavajući tako bosanske istražitelje da obave uviđaj po
zakonu.

Karadžić je sugerisao i da je poslije prve eksplozije u Livanjskoj ulici, Miokovićev tim sproveo uviđaj i napustio mjesto udara pet minuta prije no što su u neposrednu blizinu pale druga i treća granata.

Mioković je to prihvatio kao tačno.

Osvrćući se na svjedokovu jučerašnju tvrdnju da je u Sarajevu tokom rata poginulo "između 10.000 i 11.000 ljudi", Karadžić je pozvao Miokovića da navede slučajeve masovnog stradanja civila.

Navodeći dvije eksplozije na pijaci Markale, napad na red za hleb u Ulici Vase Miskina i još neke incidente, Mioković je kazao da se drugih ne može sjetiti.

Precizirao je da je u "10 do 15 odsto" od oko 100 istraga koje je sproveo, broj žrtava bio veći od "sedam ili osam".

Na poziv optuženog da "navede neki", Mioković je odgovorio da se "ne može sjetiti".

Upitan koliko je Srba ubijeno, svjedok je uzvratio da policija nikada nije vodila evidenciju žrtava po nacionalnosti. Mioković je potvrdio da je bilo slučajeva da su Srbi u Sarajevu ubijani "samo zato što su Srbi", ali da se to događalo u prvoj godini rata, kada on nije bio u sarajevskom Centru javne bezbjednosti.

Karadžić nastavlja unakrsno ispitivanje Miokovića.

Bivši predsjednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština,  progon nesrba širom BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE