• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maksimir, 13. maja 1990: Na tribinama bili Dodik, Vučić, Grigorije...

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Prije 30 godina na zagrebačkom stadionu Maksimir odigrana je čuvena utakmica Dinama i Crvena zvezde koja je u sportskoj i političkog mitologiji simbolično predstavljena kao najava raspada Jugoslavije.

 Maksimir, 13. maja 1990: Na tribinama bili Dodik, Vučić, Grigorije... Izvor: YouTube/Screenshot

O prekidu utakmice i sukobima navijača Crvene zvezde i Dinama ispisane su i snimljene brojne priče, događaj je analiziran iz različitih uglova i riječima direktnih i slavnih vinovnika, kao što su Zvonimir Boban i policajac Refik Ahmetović, čije ekskluzivni video intervju možete pogledati OVDJE.

Zanimljivu dimenziju događaju daje činjenica da su neki koji su tog dana bili na Maksimiru danas važne političke ličnosti.

Veoma poznato je da je sa Delijama iz Beograda u Zagreb 13. maja 1990. stigao i Aleksandar Vučić, današnji predsjednik Srbije. Manje se zna, ali nije tajna da je kao mladi vojnik JNA koji je koristio slobodno vrijeme na Maksimiru bio student bogoslovije Mladen Durić, danas poznat kao episkop diseldorfski i njemački Grigorije.

Događaje iz Zagreba srpskim medijima prepričao je i Vuk Jeremić, kasnije srpski šef diplomatije, a nakon toga i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Skoro nepoznato je da je na tribinama zagrebačkog stadiona bio i Milorad Dodik.

Današnji član Predsjedništva BiH i deklarisani "partizanovac" rijetko je spominjao da je bio na nezavršenom meču Dinama i Zvezde. Jedna njegova izjava o tome je zabilježena na televiziji, a Dodik je informaciju potvrdio i Mondu bez želje da opisuje detalje ove sporsko-navijačke avanture.

Veliki broj navijača Crvene zvezde iz sjevernih dijelova BiH, gdje se nalaze i Laktaši, našli su se tada na Maksimiru zajedno sa zvezdašima iz Like, Banije i Korduna.

Karijere Vučića, Grigorija, Jeremića i Dodika ukrstiće se kasnije nekoliko puta i svi oni će povremeno sarađivati ili i dalje sarađuju obavljajući svoje političke i druge dužnosti, a vrlo je moguće da se 1990. godine niko od njih nije međusobno poznavao.

Dodik je već tada bio političar, zaposlen kao predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Laktaši. Na prvim višestranačkim izborima u Socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini koji su održani u novembru iste godine izabran je za poslanika kao kandidat Saveza reformskih snaga.

Kasnije će postati poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa premijer i predsjednik Republike Srpske, a danas je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ne krije da navija za Partizan, ali i da se raduje uspjesima Crvene zvezde na međunarodnoj sceni.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vedran

Nije bilo nikakve "savezne republike BiH" nego je bila Socijalistička republika Bosna i Hercegovina

MONDO REPORTAŽE