• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lokalni izbori u BiH odgođeni za novembar

Autor SRNA

Lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 15. novembra umjesto 4. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija BiH.

 Izbori Bih odgođeni izbori Izvor: Guliver/Getty images/iStock/bizoo_n

Odluka da se izbori odgode za 15. novembar donesena je na današnjoj sjednici CIK-a. Izborna kampanja počinje 16. oktobra i traje do početka izborne ćutnje 14. novembra do 7.00 časova ujutro.

U Centralnom biračkom spisku upisano je 3.374.624 birača, što uključuje i birače iz Mostara.

Predsjednik CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina rekla je da su izbori odgođeni zbog nedostatka finansijskih sredstava, odnosno ona neophodna nisu obezbijeđena.

Možda će vas zanimati

Ona je napomenula da je 7. maja, kada je CIK raspisala lokalne izbore, počeo teći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za sprovođenje izbora u skladu sa odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH.

Prutina je napomenula da je navedeni rok istekao, a novčana sredstva nisu obezbijeđena zbog čega je CIK donio odluku o odgađanju izbora na osnovu činjenice da ih nije moguće sprovesti u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Ona je dodala da Izborni zakon BiH propisuje da se odgođeni izbori održavaju najkasnije 30 dana od dana koji je određen za redovne izbore.

"S obzirom na to da 30. dan pada u srijedu, 4. novembra, a izbori u BiH se, u skladu sa zakonom, održavaju nedjeljom, a da se prva nedjelja /8. novembar/ podudara s vjerskim praznikom jednog od konstitutivnih naroda u BiH, održavanje izbora se pomjera za prvu narednu nedjelju, odnosno 15. novembar", pojasnila je Prutina.

CIK je danas usvojio i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, te odlučio raspisati javne nabavke. "Postoji mogućnost donošenja odluke o dodjeli okvirnog sporazuma i potpisivanje okvirnog sporazuma na određeni period nakon sprovedene procedure javne nabavke, s tim da se ugovor o realizaciji nabavke potpisuje kada budu obezbijeđena sredstva", pojasnila Prutina.

Ona je dodala da će CIK BiH danas objaviti obavještenje o javnim nabavkama, između ostalih, i za štampanje i pakovanje glasačkih listića.

Izvor: SRNA/Vesna Avramović

Prutina je podsjetila da će lokalni izbori biti sprovedeni za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH /FBiH/, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika opština u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u Srpskoj, 22 gradonačelnika u BiH i za Skupštinu Brčko distrikta.

Prutina je navela da od 27. maja do 3. jula do 16.00 časova teče rok u kojem političke stranke i nezavisni kandidati podnose CIK BiH prijave za ovjeru učešća na lokalnim izborima 2020. godine.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Prutina je napomenula da je omogućena elektronska dostava prijave za ovjeru sa pratećom dokumentacijom, uz obavezu da se originalna dokumentacija dostavi CIKU-u putem pošte prije isteka roka za podnošenje prijave.

"Svi obrasci za prijavu političkih subjekata, osim obrazaca za prikupljanje potpisa podrške birača, dostupni su na stranici CIK BiH. Obrasci za prikupljanje potpisa podrške birača mogu se preuzeti od 26. maja u sjedištu CIK-a, o čemu se vodi evidencija", istakla je Prutina.

U periodu od 19. do 28. jula ovjerene političke stranke i ovjereni nezavisni kandidati podnose prijavu za ovjeru koalicija, odnosno listi nezavisnih kandidata. Kandidatske liste se dostavljaju od 5. do 17. avgusta.

"Rok za prijavu birača van BiH za lokalne izbore ističe 1. septembra u ponoć", navela je Prutina.

Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti koje je CIK BiH danas usvojio javnosti je dostupno na njihovoj zvaničnoj stranici.

Prutina je ponovila da će CIK BiH koristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti kako bi se obezbijedilo nesmetano sprovođenje svih zakonom propisanih izbornih radnji i aktivnosti.

"Još jednom apelujemo da nadležne institucije obezbijede finansijska sredstva za sprovođenje izbora", istakla je Prutina, te dodala da CIK neće i ne može da komentariše bilo kakve političke izjave u vezi sa održavanjem izbora.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stav

Licno mislim da od izbora nema nista iz razloga sto su SDA, OSCE i opozicija u RS protiv. Nelegalan izbor CIKa i datum odgode koji ne postoji u zakonu jesu namjerno nelegalno vuceni potezi da ne bude izbora jer to SNSD i HDZ nece pristati. SDA nece izbore jer ima aferu respirator i jako slabe rezultate u borbi sa Koronom a OSCE jer je opozicija u RS u rasulu.

MONDO REPORTAŽE